Světová banka uvolní 27 miliard dolarů pro země východní Evropy a střední Asie

26. 1. 2012 – 16:13 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Světová banka uvolní 27 miliard dolarů pro země východní Evropy a střední Asie
Krize poškozuje také lidi v evropských zemích s rozvíjející se tržní ekonomikou, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Světová banka pro letošní a příští rok uvolní 27 miliard dolarů (zhruba 529,2 miliardy Kč) na pomoc zemím východní Evropy a střední Asie, které budou těžce zasaženy dopady dluhové krize eurozóny. Informovala o tom ve středu agentura AFP.

Podle Světové banky pokračující dluhová krize eurozóny zasáhla ekonomiky zemí bývalého sovětského bloku prostřednictvím obchodu, finančního sektoru a převodů peněz vydělaných v Evropě lidmi ze zemí tohoto regionu.

Vzhledem k jejich úzkému propojení s eurozónou, země střední a jihovýchodní Evropy čelí podle Světové banky zpomalení ekonomiky v letošním roce.

Zmíněných 27 miliard dolarů bude podle agentury AFP k dispozici, aby jim pomohla v průběhu příštích dvou let. Světová banka navíc hodlá pokračovat ve snaze o udržení rozpočtové rovnováhy v podpoře podnikání a posílení sociálních záchranných sítí pro lidi nejvíce ohrožené krizí.

"Zatímco se pozornost zaměřuje na dopady krize eurozóny na největší ekonomiky západní Evropy, krize poškozuje také lidi v evropských zemích s rozvíjející se tržní ekonomikou, především pak ve střední a jihovýchodní Evropě," uvedl podle agentury AFP prezident Světové banky Robert Zoellick.

-Tomáš Králícek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,340 23,520
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články