Světová ekonomika v tomto roce poroste stejně rychle jako loni

9. 2. 2016 – 20:46 | Ekonomika | Martin Slapnička | Diskuze:

Světová ekonomika v tomto roce poroste stejně rychle jako loni
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Hrubý domácí produkt v příštím roce čeká podobně rychlý růst jako loni, tempo však bude v jednotlivých zemích nevyrovnané. Zatímco USA mírně zrychlí, Evropská unie bude čelit politickým výzvám, které ovlivní i ekonomiku.

Politika spolu s nízkými cenami ropy dusí také Rusko a Brazílii, mírně zpomalí i Čína. Naopak Indie má nejlepší předpoklady dále růst. Vyplývá to z odhadů vývoje ekonomiky, které zpracovali analytici švýcarské finanční společnosti Swiss Life.

Ekonomický růst podle odhadů OSN letos zrychlí na 2,9 %, v roce 2017 pak přesáhne tři procenta. V uplynulém roce se přitom světové HDP zvýšilo jen o 2,4 %, tedy méně, než napovídaly předpovědi.

„Mezinárodní měnový fond je ještě optimističtější, upozorňuje ale na nevyrovnaný růst kvůli úrokovým sazbám v USA nebo problémům Číny. Odhady analytiků naší sesterské společnosti Swiss Life Asset Management v Curychu to potvrzují a všímají si dalších lokálních specifik klíčových ekonomik,“ říká analytik Swiss Life Select Česká republika Jan Macek.

Podrobnější odhad růstu HDP od Swiss Life se proto pohybuje mírně pod konsensem ve většině sledovaných zemí, v inflaci se shodne s průměrným odhadem. Celkově by se světové ekonomice podle odhadů mělo dařit přibližně stejně dobře jako v uplynulém roce.

Tabulka: Odhady vývoje růstu HDP a inflace podle Swiss Life Asset Management a konsensu

Zdroj: Swiss Life Asset Managers


Zdroje:
Swiss Life Select

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články