Švýcaři zarazí zlaté padáky manažerům a chtějí další změny

3. 3. 2013 – 18:02 | Zahraniční | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Švýcaři zarazí zlaté padáky manažerům a chtějí další změny
Zastáncům regulace pomohla v době před referendem i zpráva, že Daniel Vasella, odstupující ředitel farmaceutického gigantu Novartis, dostane odstupné ve výši 72 milionů švýcarských franků (cca 1,52 mld. korun). Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Švýcaři v nedělním referendu odsouhlasili větší pravomoci akcionářů při odměňování top manažerů včetně zákazu tzv. zlatých padáků. Podle švýcarských úřadů nový návrh zákona podpořilo 67,9 procenta voličů a všechny kantony, což nebývá v zemi obvyklé, oznámila agentura AFP.

Například v kantonu Ženeva podpořilo iniciativu 67,7 procenta voličů. V kantonu Jura pro návrh hlasovalo dokonce 77,1 procenta občanů. Výraznou podporu získala iniciativa i v německy hořících kantonech.

Rozhodnutí Švýcarů je malou revolucí v zemi Helvétského kříže, která po staletí stojí na velmi liberální ekonomice a finančnictví. V Švýcarsku sídlí řada velkých nadnárodních společností, které budou zákonem ovlivněny.

Nově bude omezeno funkční období členů správních rad na jeden rok, a některé formy náhrad manažerů, jako například náborové bonusy a odstupné, známé coby zlaté padáky, mohou být zakázány. Kromě toho odměny představenstva a vedení společností budou muset být schváleny valnou hromadou akcionářů. Konkrétně akcionáři budou muset každoročně na valné hromadě odsouhlasit celkovou částku, která bude k dispozici na odměňování členům představenstva a top manažerům.

V rozhovoru pro televizi RTS iniciátor referenda podnikatel a senátor za populistickou Demokratickou unii středu (UDC) Thomas Minder uved, že výsledkem není překvapený. Lidé se podle něj rozhodli dát jasný signál spolkové vládě a parlamentu.

Odstupné 1,5 miliardy korun

Zastáncům regulace pomohla v době před referendem i zpráva, že Daniel Vasella, odstupující ředitel farmaceutického gigantu Novartis, dostane odstupné ve výši 72 milionů švýcarských franků (cca 1,52 mld. korun). Ten se sice po rozbouřené společenské diskuzi zlatého padáku vzdal, ale odmítavou náladu obyvatel už zastánci svobodného rozhodování firem v odměňování manažerů nezměnili.

Švýcarští šéfové firem jsou nejlépe placeni v Evropě, před Brity a Němci. Novartis je přesto extrém, podle švýcarské televize je tam nejvyšší plat 270 krát větší než ten nejnižší.

Martin Carek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články