Tabákové firmy prosazovaly nízké daně aby zůstala úmrtnost a snížily se náklady na péči o staré

22. 8. 2012 – 13:03 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Tabákové firmy prosazovaly nízké daně aby zůstala úmrtnost a snížily se náklady na péči o staré
Tabákové společnosti prosazovaly zachování zdanění tabákových výrobků na nízké úrovni. Pro svou věc vytvořil Phillip Morris studii, ve které doporučuje zachování nízkých daní na cigarety, aby se zachoval počet kuřáků, protože se zvýší úmrtnost a tím se sn | zdroj: NašePeníze.cz

Nadnárodní tabákové společnosti ovlivňují českou politiku a zdanění tabákových výrobků, varovali ve středu na tiskové konferenci v Senátu zahraniční experti. Česká republika musí podle nich docílit větší transparentnosti mezi politikou a tabákovým průmyslem v souladu s rámcovou smlouvou WHO.

"Náklady spojené na zdravotnictví jsou 40 miliard korun, pak jsou tu náklady spojené s nižší produktivitou práce, a ta je ještě vyšší," uvedla Hana Ross, ředitelka Programu pro kontrolu spotřeby tabáku při American Cancer Society Atlanta. Zdůraznila, že již kvůli nákladům musí Česká republika situaci s tabákovým průmyslem řešit.

Kuřáci se státu nevyplatí - více stůňou a brzy umírají

Podrobná analýza univerzity v britském Bathu ukázala, že dvě největší světové tabákové společnosti – British American Tobacco (BAT) a Phillip Morris (PM) aktivně podkopávaly a nadále brání kontrole tabáku v Česku. Autoři studie zjistili, že velké tabákové korporace po rozhodnutí privatizovat státní tabákový průmysl na počátku 90. let vnikly na český trh s úmyslem prosazovat své zájmy.

<%Anketa274%>

Výsledky analýzy ukazují, že PM i BAT pracovaly především na ovlivnění daňové politiky tabákových výrobků. Vysoké spotřební daně na tyto výrobky jsou totiž nejúčinnější způsob snížení spotřeby cigaret. Obě firmy se proto snažily udržet zdanění tabákových výrobků na co nejnižší úrovni. PM intenzivně lobboval u prezidenta Václava Havla a dalších předních politiků. Lobbing zahrnoval mimo jiné také plně hrazenou cestu několika politiků do Švýcarska v roce 1994 krátce před klíčovým hlasováním o reklamě na tabákové výrobky.

<%Anketa160%>

"V rámci naší studie jsme prokázali, že tabákový průmysl má silné vazby na politickou scénu," uvedla Katherine Smith, autorka článku v PLoS Medicine, který mapuje situaci v Česku.

Kouření prý ušetří za péči o staré lidi

Tabákové společnosti prosazovaly zachování zdanění tabákových výrobků na nízké úrovni. Pro svou věc vytvořil Phillip Morris studii, ve které doporučuje zachování nízkých daní na cigarety, aby se zachoval počet kuřáků, protože se zvýší úmrtnost a tím se sníží náklady na péči o staré lidi. Za zprávu se později PM omluvil.

Informace zahraničních expertů ukazují, že PM daroval v roce 1996 vysoké finanční dary tehdy dominantním politickým stranám – ODS, KDU a ODA. Studie však naznačuje, že dary tabákových společností politickým stranám jsou nadále aktuální.

Rámcová smlouva WHO o kontrole tabáku vstoupí v platnost 30. srpna letošního roku. Česká republika ratifikovala tuto smlouvu jako poslední z členských zemí. Česká opatření na kontrolu tabákových výrobků jsou navíc čtvrtá nejhorší v Evropě z hlediska efektivity v porovnání za rok 2010.

-Karolina Brožová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,310
USD 23,380 23,480
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články