Tajná smlouva: Češi zaplatili za stejné pandury čtyřikrát víc než Portugalci

9. 7. 2011 – 8:36 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Tajná smlouva: Češi zaplatili za stejné pandury čtyřikrát víc než Portugalci
Jeden portugalský obrněnec vyšel tamní kasu v přepočtu asi na 35 milionů korun, zatímco český byl až o 100 milionů korun dražší, Foto: | zdroj: NašePeníze.cz

Tajná smlouva portugalské vlády s rakouskou zbrojovkou na nákup transportérů Pandur pro tamní vojáky dokládá, že Češi zaplatili za prakticky stejné stroje čtyřikrát víc. Politici tedy šířili mýty, informuje v sobotním vydání deník MF DNES.

Máme to nejlepší, co se na trhu vyskytuje. To tvrdili čeští politici, když uzavírali smlouvy na nákup obrněných transportérů Pandur. Vysvětlovali tím, proč jsou české stroje čtyřikrát dražší než ty portugalské, byť jsou od jednoho výrobce. MF DNES pátrala v Portugalsku po podrobnostech tamějšího obchodu a získala utajenou smlouvu mezi portugalskou vládou a rakouskou zbrojovkou Steyr. Ta dodala pandury i do Česka.

MF DNES má k dispozici i českou smlouvu, kterou se Steyerem uzavřela před pěti lety Paroubkova vláda. Z porovnání obou dokumentů vyplývá, že ve skutečnosti jsou portugalské pandury stejně, či dokonce lépe vybaveny než ty české. Čeští politici tedy při obhajování ceny strojů, které přišly až na 135 milionů za jeden, nehovořili pravdu.

Jeden portugalský obrněnec vyšel tamní kasu v přepočtu asi na 35 milionů korun, zatímco český byl až o 100 milionů korun dražší. "Náš transportér je kvalitativně úplně jinde než ten portugalský. Jeho vybavení je jiné," tvrdil Martin Barták ještě jako ministr obrany. Jmenoval protitankové střely či těžké kulomety. Jenže těmi jsou vybaveni i portugalští obrněnci. Někdy mají dokonce lepší zbraně. A ani další výrazný rozdíl mezi oběma verzemi pandurů se "nekonal". Ten český měl umět plavat. To však umí i dvacítka portugalských, popisuje MF DNES.

Paradoxem celého příběhu je, že ačkoli Portugalci koupili pandury téměř čtyřikrát levněji, obchod stejně prověřuje tamní policie. Zdá se jim nevýhodný a zkoumají i podezření z nekalých plateb. Podobné vyšetřování vede i tuzemská policie, píše MF DNES.

-Zdenek Michora | MED

Může vás zajímat:

- Češi vyvinuli obrněný vůz, který prý Pandury strčí do kapsy

- Trasportéry Pandur a kauza kolem nich se zametou pod koberec

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,280 25,400
USD 23,730 23,910
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články