Test: Jak kvalitní je espresso z automatů na kapsle

1. 12. 2014 – 19:41 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Test: Jak kvalitní je espresso z automatů na kapsle
V našem testu se dozvíte, s jakou kávou kapslové kávovary vlastně pracují. Podívali jsme se vždy na dva druhy od nejpopulárnějších značek. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ne všichni konzumenti kávy se považují za kávové odborníky, přesto má každý slabost pro svůj oblíbený šálek. Fanoušky si získaly i přístroje na jednorázové kapsle s mletou kávou, které přípravu espressa značně zjednodušují. V testu sdružení spotřebitelů dTest se dozvíte, s jakou kávou kapslové kávovary vlastně pracují. Podívali se vždy na dva druhy od nejpopulárnějších značek. Jeden obsahoval 100% arabiku, druhý směs arabiky a robusty.

Kvalitu nápoje z kávy ovlivňuje mnoho dílčích faktorů, které se na výsledku výrazně podepisují. Klíčová je kvalita použité kávy a správná technologie přípravy. Baristé a kávoví fajnšmekři doporučují kupovat zrnkovou kávu čerstvě praženou a připravovat ji vždy čerstvě namletou ideálně 4 až 12 dní od upražení. Nevlastníte-li mlýnek na kávu nebo automatický kávovar, nezbývá, než sáhnout po kávě namleté, kterou ve sdružení dTest testovali v loňském roce.

Ponecháme-li stranou kávu instantní, jejíž test se realizoval před třemi lety, zbývá už jen mletá káva porcovaná. Tu najdete buď slisovanou v ekologicky ohleduplných polštářcích neboli „podech“, nebo v kapslích z plastu, případně hliníku. A právě na kapsle se v dTest zaměřili tentokrát.

<%Anketa21%>

Přestože odborníci na kávu se při zmínkách o kapslích ošívají, několik výhod malým kelímkům plným kávy upřít nelze: příprava je časově nenáročná, pokaždé v nich najdete přesnou dávku stejné kávy, údržba přístroje je minimální a pořizovací cena nezbytného kávovaru je relativně nízká (podrobnosti o přístrojích naleznete v testu kapslových kávovarů). Uzavřené balení každé dávky také umožňuje delší trvanlivost celé krabičky než u kávy mleté, kterou je potřeba po prvním otevření rychle spotřebovat. Najdou se však i nevýhody. Jednou z nich je vyšší cena za šálek kávy. Dalším negativem je skutečnost, že některé přístroje umožňují použití pouze „svých“ kapslí, a tak se stále stejná káva může za čas omrzet.

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články