Test pomerančových džusů: Na kterém si pochutnáte?

23. 5. 2013 – 20:50 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Test pomerančových džusů: Na kterém si pochutnáte?
100% džusy, které jsme testovali, jsou kategorií, která následuje hned po čerstvé šťávě. Foto:SXC, Text: MED | zdroj: NašePeníze.cz

Pomerančový džus patří k nejoblíbenějším nealkoholickým nápojům. Otestovali jsme pro vás kategorii 100% džusů a výsledky jsou až překvapivě skvělé. Vysloveně nepropadl žádný džus, i když mezi nimi rozdíly najdete...

Stoprocentní pomerančové džusy pro TN.cz testoval šéfkuchař pražské restaurace La Gare Vladimír Honzák. A i pro něj byly výsledky milým překvapením. "Obecně se až na ten jeden džus dá říct, že jde o velmi kvalitní džusy, mezi kterými jsou minimální rozdíly. Nemusíte mít strach koupit si jakýkoli z nich," shrnul výsledek testu.

Nejprve ale několik důležitých informací o džusech a šťávách z ovoce. To nejkvalitnější, co můžete z ovoce k pití získat, je čerstvá vylisovaná šťáva, které se říká fresh. "Na litr takové šťávy spotřebujete asi deset dvanáct pomerančů," upozorňuje šéfkuchař Honzák.

100% džusy, které jsme testovali, jsou kategorií, která následuje hned po čerstvé šťávě. Začátek výroby je stejný. V místě, kde se pomeranče pěstují, se z nich vylisuje šťáva. "Z ní se pak odstraní voda, vznikne koncentrát a ten se pak převáží třeba přes půl světa do stáčírny. Tam se doplní stejné množství vody, které na počátku odstranili a vznikne stoprocentní džus," vysvětlil Vladimír Honzák.

Další kategorií jsou už vodou více či méně naředěné džusy, které se v obchodech prodávají jako tzv. nektar. Jsou chuťově horší, obsahují méně ovocné šťávy a tedy i vitamínů a stopových prvků, ale jsou obvykle také levnější.

VÝSLEDKY TESTU 100% POMERANČOVÝCH DŽUSŮ

Všechny testované džusy měly obsah 1 litr a všechny jsou složeny z pomerančové šťávy z koncentrátu a řpidané vody. Podle etiket výrobci deklarují, že všechny džusy jsou 100% a neobsahují tedy více vody než měla čerstvá vylisovaná šťáva z plodů.

1. místo: RIO FRESH 100% šťáva z čerstvě lisovaných pomerančů s dužinou

Cena: 54,90 Kč /po slevě z 64,90 Kč/ (Billa)
Výrobce: McCarter, Bratislava, Slovensko

Hodnocení: "Má úplně jiné aroma než džusy, které jsem zatím ochutnal. To znamená, že byl zřejmě pasterovaný nižší teplotou. Je tam skutečně cítit vůně ovoce, což se dá skvěle využít třeba při přípravě míchaných nápojů. Když ten džus nepřevaříte, je navíc evidentní, že tam bude vyšší obsah vitamínů. Sympatický džus."

2. místo: TOMA 100% pomeranč

Cena: 35,90 Kč (Tesco)
Výrobce: Pepsico CZ, Praha, Česká republika

Hodnocení: "Hustý, dobrý džus. Chuť je výborná."

3. místo: Pfanner 100% Orange Arancia

Cena: 42,90 Kč (Tesco)
Výrobce: Hermann Pfanner, Lauterach, Rakousko

Hodnocení: "Na sklenici zanechává stopu, je hodně hustý. Balance chuti je opravdu silná. Dal bych ho ke čtyřce (ve slepém testu ve skutečnosti džus, který obsadil první místo) - oba u mě vyhrávají, ale každý kvůli něčemu jinému."

4. místo: Rauch Happy Day 100% Orange

Cena: 38,50 Kč /po slevě z 42,90 Kč/ (Tesco)
Výrobce: Rauch, Rankweil, Rakousko

5. místo: RIO Premio 100% floridský pomeranč s dužinou

Cena: 32,90 Kč (Tesco)
Výrobce: McCarter, Bratislava, Slovensko

Hodnocení: "Je vidět, že v sobě obsahuje dužinu. To není chyba, není to na škodu a u džusů to tak bývá. Nemusí to tak mít každý rád, ale mě to chutná Chuť je velmi výrazná, je středně sladký."

6. místo: Tesco 100% Orange juice (s dužinou)

Cena: 36,90 Kč (Tesco)
Výrobce: Tesco, Krakow, Polsko

Hodnocení: "Taky obsahuje nějakou dužinu. Dal bych ho k předchozímu, chutná mi stejně."

7. místo: Relax 100% pomeranč

Cena: 43,90 Kč (Tesco)
Výrobce: Tymbark, Evropská unie

Hodnocení: "Úplně v pohodě. Kvalitní džus, chutná mi."

8. místo: Hello 100% pomeranč

Cena: 38,90 Kč (Tesco)
Výrobce: Linea Nivnice, Nivnice, Česká republika

Hodnocení: "Příjemně nasládlý, hodně intenzivní pomerančová chuť. Není v ní nic, co by mi vadilo - žádný nepříjemný zápach, stopa po umělých hmotách, nic takového. Úplně v pohodě pomerančový džus."

9. místo: 100% pomerančová šťáva

Cena: 18,90 Kč (Tesco)
Výrobce: Linea Nivnice, Nivnice, Česká republika

Hodnocení: "U tohoto jediného džusu cítím trochu nějakou plastovou vůni. Chuť je v pořádku, ale je málo výrazný, mdlý. Tohle je nejhorší produkt."

Kurzy

Kurzovní lístek: 2.5.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,110 25,230
USD 23,420 23,600
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články