Test prokázal rakovinotvorné látky ve spodním prádle

17. 5. 2012 – 13:23 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Test prokázal rakovinotvorné látky ve spodním prádle
"Nové prádlo je třeba před použitím vždy vyprat, lze tak odstranit část nežádoucích látek, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Časopis dTest provedl testy dámského i pánského spodního prádla a varuje, že v testovaném prádle byly nalezeny nežádoucí látky, včetně rakovinotvorného kadmia.

Vyšší riziko lze podle dTestu očekávat u podprsenek, z barev pak u tmavých, a vyplatí se zvážit i místo nákupu.

Textilní výrobky představují nejčastější kategorii v systému evropského hlášení nebezpečných výrobků RAPEX. U spodního prádla se riziko násobí, neboť přichází do přímého kontaktu s velmi citlivými částmi těla.

"Předpokládali jsme možná rizika, a proto jsme se při testování zaměřili na pánské i dámské spodní prádlo," poznamenala šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.

Nejhůře z celkového porovnání vycházejí podprsenky. Obsahují totiž na rozdíl od ostatních druhů prádla i kovy a plasty. Nejzávažnějším nálezem byl nadlimitní obsah rakovinotvorného kadmia v plastovém kroužku ramínek české podprsenky Linia. Zdravotní riziko kadmia se přitom váže k dlouhodobému kontaktu. Dalšími nežádoucími chemickými látkami nalezenými v některých výrobcích byly ftaláty a nonylfenol, které přispívají i ke znečišťování životního prostředí.

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,290
USD 23,320 23,500
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články