Tomio Okamura: Cestovní kanceláře neuvádějí cenu zájezdu i s palivovým příplatkem v zájmu klienta

11. 9. 2009 – 9:35 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Tomio Okamura: Cestovní kanceláře neuvádějí cenu zájezdu i s palivovým příplatkem v zájmu klienta
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Cestovní kanceláře zřejmě budou muset zveřejňovat konečnou cenu zájezdů. Ukládá jim to novela zákona o cenách, kterou schválila Poslanecká sněmovna. Výjimkou jsou však letecké zájezdy, neboť palivové příplatky či letištní taxy se mohou měnit i těsně před odletem. Novelu nyní posoudí Senát.


Současné znění novely zákona o cenách zájezdů  je kompromisem Asociace českých cestovních kanceláří a agentur ( AČCKA) a ministerstva financí. Pro cestovní kanceláře z ní vyplývá to, že nyní budou povinny zahrnout do celkové ceny zájezdu všechny položky, jejichž výši znají v okamžiku prodeje. Pokud je však prokazetelně neznají, a to se týká třeba palivových příplatků, které letecké společnosti doúčtovávají cestovním kancelářím až ten konkrétní měsíc či dokonce dodatečně a navíc se neustále mění, tak cestovní kanceláře v těchto případech nemusí podle nového znění zákona nadále konečné ceny zájezdu uvádět.

- EK aktualizovala seznam nebezpečných leteckých společností
- Letecké společnosti nemají pojištění proti úpadku, lidem tak většinou zbydou místo letenek pouze bezcenné papírky
- Neúplné ceny letenek budou možná brzo minulostí

Důvodem tohoto kompromisního řešení je podle  AČCKA to, že cestovní kanceláře uzavírají smlouvy na charterové lety téměř rok dopředu, konkrétně nyní se uzavírají smlouvy již na celou příští sezonu, aby následně mohly cestovní kanceláře na podzim tisknout katalogy a v prosinci zahájit prodej First minute.

Uvádění kompletní ceny by zdražilo letenky

\"Kdybychom skutečně měli uvádět celkovou cenu zájezdu, tak by nám letecké společnosti musely dávat cenu letenky až s ročním předstihem a logicky by si navýšily cenu o riziko zvýšení ceny paliva.\" Uvedl Tomio Okamura ,  viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

V konečném důsledku by to podle Okamury tedy znamenalo zbytečné zdražení zájezdu jen pro to, aby cestovní kanceláře pokrývali riziko leteckým společnostem. \"To není ani v zájmu cestovních kanceláří a předpokládám, že ani v zájmu klienta.\" doplnil Okamura.

TIP: Nejděsivější letiště světa, aneb kde byste nechtěli přistávat

Povinné uvádění součtu ceny zájezdu a poplatků platí pouze ve čtyřech státech EU z celkových 27 a jedná se o Německo, Rakousko, Dánsko a Velkou Británii. Jsou to tedy ty nejbohatší země, kde jejich občanům tolik nevadí vzhledem k průměrným příjmům ( plat v Německu je cca 80 tis. Kč měsíčně), pakliže se cena zájezdu navyšuje o riziko zvýšení ceny paliva. Český trh je však z důvodu mnohem nižších průměrných platů mnohem citlivější na zbytečné zvyšování ceny.

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,530 23,710
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články