Tradiční stavební spoření možná zanikne, jaké změny se chystají?

17. 4. 2012 – 20:17 | Stavební spoření | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Tradiční stavební spoření možná zanikne, jaké změny se chystají?
Banky budou mít jedinou povinnost, dávat úvěry ze stavebního spoření. S ostatními penězi budou nakládat podle svého uvážení. To už klienti výrazně pocítí., Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Návrh ministerstva financí na zrušení specializace stavebních spořitelen bude mít podle Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) za následek postupné omezování klientských výhod a zánik tradičního produktu.

„Odlišné podmínky pro poskytování stavebního spoření univerzální bankou a stavební spořitelnou, jak navrhuje ministerstvo financí, nevyhnutelně vyústí k omezení jistot klientů, uvedl Vojtěch Lukáš, předseda AČSS. Podle jeho slov banky nebudou mít důvod nabízet překlenovací úvěry ze stavebního spoření a v delší budoucnosti stavební spoření jako produkt postupně zanikne.

„Ministerstvo navrhuje, aby stavební spoření mohly poskytovat i univerzální banky, a to bez jakýchkoliv omezení. Stejný produkt tak budou moci poskytovat dva typy subjektů, přičemž každý bude mít naprosto odlišné podmínky. To pokládám za nepochopitelné,“ upozornil Lukáš.

Podle AČSS návrh nevyhnutelně v první fázi vyústí v omezení jistot zákazníků. „Klienti si mohou říct, že to pro ně není vůbec nic dramatického. Prostě vyhrají univerzální banky, byť neférovým způsobem, a tím to skončí,“ sdělil Lukáš. Podle něj je ale opak pravdou. Dopady vládní změny budou pokračovat a univerzální banky nebudou mít žádný důvod poskytovat překlenovací úvěry, když nebudou mít zákonem omezeno nakládání se zdroji.

„Banky budou mít jedinou povinnost, dávat úvěry ze stavebního spoření. S ostatními penězi budou nakládat podle svého uvážení. To už klienti výrazně pocítí. Na úvěr na rekonstrukci, modernizaci nebo nákup nového bydlení si budou muset počkat nebo zvolit jinou možnost,“ dodal Lukáš s tím, že stát tímto opatřením nic nezíská.

<%Anketa227%>

Prezident Evropského sdružení stavebních spořitelen (EuBV) Herbert G. Pfeiffer sdělil, že EuBV sleduje navrhované změny v České republice se znepokojením. „Postup, kdy stavební spoření mohou poskytovat i univerzální banky, a to za podmínek nikoliv uzavřeného, ale otevřeného systému, mění zásadně podstatu a principy stavebního spoření a staví jej tak na úroveň jakýchkoliv jiných bankovních produktů z hlediska jejich rizikovosti,“ komentoval Pfeiffer.

„Ministerstvo financí se nedomnívá, že by předložený návrh zákona, který zavádí mimo jiné i možnost poskytovat stavební spoření i pro univerzální banky, porušoval bezpečnost stavebního spoření, omezoval jistoty klientů či vedl k neposkytování úvěrů na financování bytových potřeb,“ komentoval návrh novely tiskový mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Jakob. Návrh byl podle jeho slov připraven po zvážení všech základních variant a po konzultaci dopadů s Českou národní bankou (ČNB) i zástupci trhu. Vybráno bylo řešení, které nejlépe povede k cíli celého opatření, tedy k posílení konkurence na trhu a jeho stability.

„Z pohledu občanů se není třeba obávat bezpečnosti vkladů, ať jsou uloženy v univerzální bance či ve stavební spořitelně. Oba typy institucí podléhají dohledu ČNB a vklady i s úroky jsou kryty Fondem pojištění vkladů,“ upozornil Jakob. Ministerstvo financí dále připomíná, že návrh také umožňuje stavebním spořitelnám stát se univerzální bankou a pokračovat v poskytování stavebního spoření bez stávajícího omezení v používání vkladů. Zda tak stavební spořitelny učiní, je podle ministerstva na jejich obchodním rozhodnutí.

-Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články