Trh s nemovitostmi možná udusí daně

27. 2. 2013 – 0:01 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Trh s nemovitostmi možná udusí daně
Nejčastěji uváděnou změnou je, že daň z převodu nemovitosti bude hradit kupující (nabyvatel), nikoliv prodávající, jak tomu bylo dosud, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Od 1. ledna tohoto roku se nezvýšila pouze DPH, ale také daň z převodu nemovitostí. Mírný růst z 3% na nová 4 % není žádným přelomovým krokem, ačkoliv o jeho rozumnosti lze polemizovat. Jednak v řadě zemí se stát bez této daně zcela obejde, jednak kvůli zvýšení uprostřed recese.

Zvýšení nemovitostních daní za dlouhodobého propadu stavebnictví a stagnace až mírného poklesu cen nemovitostí jen těžko nastartuje novou ekonomickou konjunkturu. To však podle všeho ani nebylo účelem tohoto zvýšení, hlavním cílem ministerstva financí je boj s rozpočtovým deficitem. A je nutno férově přiznat, že daně byly, jsou a budou zvyšovány téměř ve všech sférách.

Ještě však nestačila vstoupit v platnost změna daně z převodu nemovitostí a již byla připravovaná další. Od prosince minulého roku se veřejnost dovídá o základních obrysech nového zákona připraveného ministerstvem financí, jehož vstup v platnost se odhaduje na rok 2014. Má se jednat o zásadní změnu zdanění obchodů s nemovitostmi.

TIP:

- Daňový kalendář 2013

- Daň z nemovitosti čekají zásadní změny. Může zdražit i hypotéky

- Daň z nemovitosti v roce 2013: Nezmeškejte termíny! Kde jsou změny?

Nejčastěji uváděnou změnou je, že daň z převodu nemovitosti bude hradit kupující (nabyvatel), nikoliv prodávající, jak tomu bylo dosud. Ministerští úředníci si od tohoto kroku slibují efektivnější a samozřejmě i větší výběr daně. Vedlejším efektem takové změny by však bylo výrazné jednorázové zvýhodnění prodávajících na úkor kupujících, což by ve své řadě mohlo mnoho zájemců od koupě odradit a ještě více tak zrychlit propad trhu s nemovitostmi.

Další navrhovanou změnou je to, že při koupi novostaveb by se mělo dosavadní osvobození od daně z převodu týkat pouze těch bytů a domů, které budou skutečně sloužit k bydlení. Ministerstvo financí chce rovněž vybírat daň od firem, které změní vlastníka a přitom vlastní nemovitosti. Jde o snahu zabránit obcházení daňové povinnosti s pomocí vkladu do společnosti a následného převodů podílů v této firmě.

V současné době ještě nejsou vypořádány připomínky k dotyčné novele zákona a co víc, její drakonické obrysy mohou být zmírněny i v rámci legislativního procesu v Poslanecké sněmovně. Velmi mnoho bude záležet na aktuálním politickém rozložení sil a postavení TOP09, které koaliční partneři z ODS již naznačili svojí nelibost vůči dalšímu zpřísňování daňových zákonů a současné podobě plánované novely zákona. Koneckonců sněmovní volby se blíží a řádový volič byl již daněmi pozloben dost, proto ještě může dojít k citelnému zmírnění znění zákona či alespoň odložení jeho platnosti na pozdější termín.

Mojmír Urbánek | Více na Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články