Učitelům se zvýší platy, ministerstvo jim rozdělí čtyři miliardy

9. 11. 2011 – 20:20 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Učitelům se zvýší platy, ministerstvo jim rozdělí čtyři miliardy
Novinkou je pak i to, že ředitelé škol mohou podle vlastního uvážení zařadit učitele do platové třídy bez ohledu na délku odučených let, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ministr školství Josef Dobeš (VV) zvýší příští rok učitelům platy, celkem na navýšení půjdou čtyři miliardy korun. Podpořit chceme zejména zkušenější učitele s větší praxí, informoval ve středu novináře Dobeš.

K navýšení platů dojde formou změny tarifů: 3,56 miliardy korun půjde do platových tarifů učitelů veřejných mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol. Zbytek peněz pak směřuje do škol soukromých a církevních.

Učitelé by si měsíčně podle ministra měli polepšit o 100 až 1500 korun. "S tím, že vyšší částku dostanou déle sloužící pedagogové," řekl Dobeš.

Středová částka by se podle něj měla pohybovat někde okolo 750 korun navíc.

Ministerstvo navíc v souvislosti s tímto krokem připravuje i další. Tím prvním je návrh na sloučení dvou tabulek kvalifikovaných a nekvalifikovaných pedagogů do jedné. "Rozdíl bude nově určen zařazením do platové třídy - kvalifikovaní učitelé budou v té vyšší, a tím pádem dostanou více peněz," vysvětlil Dobeš.

Novinkou je pak i to, že ředitelé škol mohou podle vlastního uvážení zařadit učitele do platové třídy bez ohledu na délku odučených let. Učitel by tak mohl dosáhnout na lepší plat i bez potřebného počtu let praxe.

"Zároveň s touto novinkou ale pošlu ředitelům do škol metodický pokyn, aby tuto možnost využívali jen v ojedinělých případech," řekl Dobeš. Dodal, že tento dopis bude spíše formalitou, protože po zkušenostech s obdobnou změnou u nepedagogických pracovníků ví, že ředitelé tohoto postupu nezneužívají.

-Zuzana Fojčíková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články