Univerzální otisk prstu ošálí čtečky u telefonů. Ošálit lze i rozpoznání obličeje u S8

20. 4. 2017 – 10:30 | Věda a technika | Martin Slapnička | Diskuze:

Univerzální otisk prstu ošálí čtečky u telefonů. Ošálit lze i rozpoznání obličeje u S8
Ilustrační foto | zdroj: fingerprint-it.com

Spotřebitelský server Consumerist má znepokojivé zprávy pro majitele chytrých telefonů, vybavených zámkem se čtečkou otisků prstů. Tým vědců z newyorské a michiganské university přišel s univerzálními otisky, které mohou zmást až 65 % bezpečnostních čteček.

Tým výzkumníků vedený Nasirem Menonem při svém pokusu využil skutečnosti, že čtečky otisků jsou mnohem menší než bříška prstů, snímají tak pouhou část prstu. V telefonu sice bývá uložený celý otisk, i ten však vznikl spojením několika menších snímků prstu, není tak zcela přesný. Čtečka proto u papilárních linií nevyžaduje stoprocentní shodu, stačí, když jsou uloženému otisku velmi podobné.

Menonův tým tak sestavil několik univerzálních otisků, které mohou s až 65 % pravděpodobností čtečku ošálit. Profesor Menon upozorňuje na skutečnost, že některé telefony, například iPhony, jsou velmi benevolentní v tom, kolik poskytují pokusů na odemčení telefonu pomocí čtečky. Nepoctivec s rukavicí, na níž by si připravil vzorník pěti univerzálních otisků, tak má skoro stoprocentní šanci, že se do takto zabezpečeného telefonu prolomí.

Výzkum ovšem vědci prováděli pouze v simulovaném prostředí, nikoli na skutečných čtečkách. Technologie pro dokonalé ošálení systému zabezpečení pomocí otisků prstů je tak stále v plenkách. Majitelé chytrých telefonů by však neměli podobné riziko zanedbat, žádný systém ochrany není neprolomitelný.

Server Consumerist navíc upozorňuje na skutečnost, že i další pokročilý biometrický systém, konkrétně technologie na rozpoznávání obličejů, jíž jsou vybaveny přístroje Samsung Galaxy S8, byl prolomen. K oklamání systému a prolomení ochrany stačí kvalitní fotografie.

Zdroje:
dTest, Consumerist

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články