Úřad stopne podporu novým obnovitelným zdrojům energie

22. 2. 2012 – 18:13 | Energie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Úřad stopne podporu novým obnovitelným zdrojům energie
Některé obnovitelné zdroje již dosáhly podílu určeného Národním akčním plánem o obnovitelných zdrojích, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Energetický regulační úřad (ERÚ) výrazně omezí podporu nových obnovitelných zdrojů energie. Po středečním jednání s prezidentem Václavem Klausem o tom informovala předsedkyně ERÚ Alena Vitásková s tím, že ji výhledově zcela zastaví.

Náklady na podporu obnovitelných zdrojů energie v České republice budou v letošním roce činit téměř 38 miliard korun, uvedla Vitásková. Úřad chce rostoucí podporu alternativních zdrojů až na výjimky výrazně omezit.

"Trend podpory obnovitelných zdrojů meziročně vzrůstá, takže po dobu, kdy se podpora bude vyplácet, se dostáváme až na stovky miliard korun. Informovala jsem proto pana prezidenta, že Energetický regulační úřad bude zastavovat podporu obnovitelných zdrojů v České republice," řekla Vitásková.

Některé obnovitelné zdroje již dosáhly podílu určeného Národním akčním plánem o obnovitelných zdrojích, podle kterého mají obnovitelné zdroje v roce 2020 pokrýt 13,5 procenta celkové spotřeby. Podle dřívějšího vyjádření ERÚ limitu dosáhly například solární elektrárny.

Výraznější růst výroby elektřiny čeká ERÚ v příštích letech u bioplynových stanic, jejichž počet se za loňský rok zvýšil o 84 provozoven na 264. Jejich instalovaný výkon měl ke konci loňského roku vystoupat na zhruba 146 megawattů. Stát se však loni začal obávat, že u bioplynu vznikne stejný problém jako u fotovoltaiky, jejíž rozvoj se promítl do zdražení elektřiny.

Výroba elektřiny z fotovoltaických elektráren loni prudce vzrostla oproti předminulému roku, do konce loňského října tak solární elektrárny vyrobily 2012 gigawatthodin proudu, což bylo více než trojnásobek celoroční produkce roku 2011. Výroba z fotovoltaických zdrojů má růst i v dalších letech, i když ne tak rychle.

"Obnovitelné zdroje energie jsou investice, která se lidem vyplatí. Celková podpora OZE představuje zhruba 0,46Kč/kWh," reagovala na vyjádření Vitáskové Česká fotovoltaická průmyslová asociace (ČFPA). V ČR jsou podle ČFPA plánovány desítky miliard investic do posílení sítě z důvodu potenciálnímu rozšíření jaderné elektrárny Temelín, která by byla dokončena 2025, kdy vyrobená elektřina z jádra již nebude konkurenceschopná. Pokud Česká republika zůstane u tradiční energetiky, bude mít za deset let jednu z nejdražších energií ve světě, což ohrozí konkurenceschopnost celého českého průmyslu, soudí ČFPA.

-Ondrej Fér | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články