Úřady práce chtějí odstoupení ministra Drábka

30. 1. 2012 – 18:22 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Úřady práce chtějí odstoupení ministra Drábka
Komplikace byly podle ministerstva práce a sociálních věcí způsobené například zvýšeným náporem klientů, Foto: TOP09 | zdroj: NašePeníze.cz

Odvolání ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) žádá celkem třináct úřadů práce. Jsou znepokojeny přístupem ministra, který situaci zlehčuje, stojí v prohlášení, které v pondělí Mediafaxu poskytla Eva Pešková z Úřadu práce v Litoměřicích.

"Odborové organizace jsou znepokojené přístupem ministra Drábka k fatálním problémům na úřadech práce, jeho vyjádření se snaží celou situaci bagatelizovat a zkreslovat. Žádáme o vyvození zodpovědnosti za momentální stav v rezortu Úřadu práce ČR a odvolání ministra Drábka," píše se v prohlášení, ke kterému se připojilo celkem 13 úřadů práce.

Kdo má a jaký nárok od ledna 2012 na finanční pomoc státu?

K odchodu z čela rezortu tak Drábka vyzývají Úřady práce v Litoměřicích, Prachaticích, Liberci, Českém Krumlově, úřad práce Brno-město, úřady v Chebu, Jablonci nad Nisou, Šumperku, Mladé Boleslavi, Plzni, Ostravě, Děčíně a Domažlicích.

"K naší práci, která musí probíhat v souladu s platnou legislativou, nezbytně potřebujeme funkční software. Bez něj nejsme schopni zabezpečit řádný výkon státní správy," uvádí se dále v prohlášení, které poukazuje na problémy, s nimiž se úřady práce kvůli změně legislativy od začátku roku potýkají.

Ministr však kritiku úředníků odmítá. "Nevidím k tomu žádný důvod. Ta mediální hysterie, která kvůli tomu vznikla v posledních týdnech, nemá absolutně žádný racionální základ," řekl Mediafaxu Drábek.

Podle něj by kritici měli vzít v potaz jasná čísla. Do pátku se navíc podle ministerstva práce a sociálních věcí vyplatilo 98 procent všech lednových dávek. "Podstatný je navíc i samotný průběh vyplácení," argumentoval.

"Není to jednoduché, když se zavádí nový software, vždy to s sebou nese určité komplikace," dodal.

Komplikace byly podle ministerstva práce a sociálních věcí způsobené například zvýšeným náporem klientů, který je v lednu na úřadech práce běžným jevem, změnou výpočtu některých přiznávaných dávek a také valorizací životního minima, která si vyžádala přepočet dávek hmotné nouze. I přesto se údajně většina úřadů s těmito komplikacemi dokázala vypořádat, včetně nutnosti osvojit si práce s novým systémem.

"S odborovými organizacemi jsem připraven jednat o pracovních podmínkách zaměstnanců, nikoli však o politických tématech. S příslušnou centrální odborovou organizací o situaci úřadech práce jednání průběžně vedeme, jedno z nich se uskutečnilo na konci minulého týdne v pátek, další očekáváme během tohoto týdne. Jednání jsou konstruktivní, jednáme o věcných záležitostech. Vyjádření jednotlivých odborových buněk zasílaná médiím nelze bohužel chápat jinak než jako snahu o to, přiživit se na mediálním zájmu," uvedl ministr Drábek.

Ten prý může s plnou odpovědností prohlásit, že nový způsob výplat přes jednotné výplatní místo je od 2. ledna 2012 plně funkční, a že obslužné moduly na ÚP ČR jsou již zprovozněné nebo postupně zprovozňované podle harmonogramu tak, aby převzaly funkci modulů dosluhujících.

-Martina Týblová, Filip Nachtmann, Petra Hrubá | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články