Úrokové sazby hypoték klesly na dvouleté minimum

18. 3. 2010 – 7:36 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Úrokové sazby hypoték klesly na dvouleté minimum
Úrokové sazby hypoték dva měsíce po sobě znatelně klesají. Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Úrokové sazby hypoték dva měsíce po sobě znatelně klesají. Na zájmu klientů o nové hypoteční úvěry tento trend však zatím znát není. Úrokové sazby, ač se v únoru dotkly svého dvouletého minima, přilákaly na pobočky bank necelé 3 tisícovky klientů, kteří si sjednaly novou hypotéku.

Hypoteční banky zpozorovaly, že jde do tuhého, konečně začaly s výraznějším snižováním úrokových sazeb a částečným uvolňováním podmínek poskytování hypoték.

Nicméně z čerstvých statistik FINCENTRUM HYPOINDEXu vyplývá, že ani zbraně tohoto kalibru nezabraly a meziroční ztráta v produkci nových úvěrů se v uplynulém měsíci ještě prohloubila. Kumulativně za první dva měsíce roku banky poskytly 5 385 úvěrů v objemu 8,88 mld. Kč. V loňském roce ve stejném období to bylo o zhruba 500 úvěrů a 1,3 miliardy korun více. Přitom začátek loňského roku byl označován div ne za katastrofální.

 

Průměrná výše hypotéky klesla

 

V uplynulém měsíci tuzemské banky podílející se na tvorbě FINCENTRUM HYPOINDEXu vykázaly 2852 uzavřených hypoték, jejichž hodnota činila 4 601 milionů korun.

Průměrná výše hypotečního úvěru tak v měsíci únoru nepatrně klesla na 1 613 415 Kč. V porovnání se stejným obdobím loňského roku klesla produkce hypotečních bank o 11 % co do počtu a o 17,5 % v objemu.

 

Komerční sdělení: Hypotéka od UniCredit Bank nabízí unikátní úrok 4,44 %

 

Úrokové sazby pod tlakem
 

Průměrné úrokové sazby poskytnutých hypoték dlouhé měsíce oscilovaly kolem hodnoty 5,6 % p. a. Stávající pokles, který započal již v lednu (-9 %) stlačil průměrné úrokové sazby hypoték na 5,37 %, což představuje nejnižší úroveň od prosince roku 2007. Tehdy se souhrnný FINCENTRUM HYPOINDEX zastavil na hodnotě 5,34 %.

Klesající trend nejvíce přiživují hypotéky s pětiletou fixací, které meziměsíčně "zlevnily" o 16 bazických bodů. Pozadu však nezůstávají ani další sledované fixační varianty. Průměrná úroková sazba jednoletých hypoték klesla v porovnání s lednem o 9 bazických bodů, u tříletých fixací došlo k poklesu o více než desetinu procentního bodu, viz tabulka č. 1.

Graf 2: Vývoj průměrných úrokových sazeb hypoték - únor 2010

Hypoindex - únor 2010

Zdroj: FINCENTRUM HYPOINDEX

"Pokles průměrných sazeb Fincentrum Hypoindexu byl v únoru způsoben poklesem sazeb v celém spektru fixací, který byl reakcí bank na pokles sazeb na mezibankovním trhu. Pokud nedojde ke kompenzaci zvýšením rizikové marže bank, můžeme se v březnu dočkat dalšího mírného snížení," komentuje aktuální pohyb sazeb Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Nabídka úrokových sazeb v případě pětiletých fixací je napříč spektrem hypotečních bank téměř identická. U jednoletých fixací však výrazné rozdíly mezi bankami přetrvávají. Zájemcům o tuto variantu se určitě vyplatí mezi bankami pečlivě vybírat. "Variační rozpětí průměrných sazeb jednotlivých bank u pětiletých se již čtvrtým měsícem drží okolo 0,6 %. Banky tak vnímají rizika na trhu relativně stejně a stabilně. V únoru jsme se dočkali poklesu variačního rozpětí průměrných sazeb u jednoletých fixací na 1,32 p.b., způsobené poklesem některých extrémních sazeb jednoletých fixací," dodal Josef Rajdl.


Rozdíl mezi pětiletými a jednoletými fixacemi mizí
 

Za pozornost určitě také stojí výrazné přiblížení úrokových sazeb jednotlivých fixací. Podobná situace, i když v opačném gardu, nastala na přelomu 2007, kdy se průměrné úrokové sazby překlopily, a od té doby vycházejí hypotéky s delší fixací úrokově výhodněji. Současná situace na mezibankovním trhu a očekávání bankéřů ohledně nárůstu úrokových sazeb dávají určité indicie, že by k podobnému obratu mohlo na trhu v dohledné době dojít.

Přiblížení úrokových sazeb však zatím klienty nechává chladnými. Zájem o jednoleté fixace je i nadále relativně malý. Přednost této variantě dalo v únoru pouze 257 klientů, tedy méně než každý desátý klient. Naopak stále velké oblibě se těší hypotéky s delší dobou fixace. Pro pětiletou variantu se v únoru rozhodla více než polovina klientů (52,1 %), hypotéky s tříletou fixací upřednostnilo 31,2 % klientů.

 

<%Anketa7%>

 

Kde lze aktuálně ušetřit?


Akce Hypoteční banky, Poštovní spořitelny a UniCredit Bank již skončily. Jedinou bankou, která v tomto měsíci nabízí poplatkově zvýhodněné schválení hypotéky, je ČSOB. Nárok na odpuštění poplatku za vyřízení úvěru mají klienti, kteří si zažádají v termínu od 1. března do 7. dubna o hypotéku do 85 % LTV a s dobou fixace na 5 a více let.

Jednou z bank, která nabízí vyřízení bez poplatku, ovšem trvale, je Raiffeisenbank. Ta navíc na přelom března a dubna chystá další zvýhodnění svých hypoték. Klienti, kteří si nechají v týdnu od 29. března do 2. dubna zpracovat orientační propočet hypotečního financování a následně podepíšou smlouvu o úvěru, získají od banky bonus ve výši 500 Kč za každých půl milionu z výše úvěru, maximálně však 5000 Kč.

Metodika FINCENTRUM HYPOINDEXu: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

(Hypoindex.cz)

Kam dál?

- Úrokové sazby u hypoték v tomto roce porostou

- Společná hypotéka a rozvod, co s tím?

- Fincentrum: Letos končí fixace hypoték 50.000 lidem, mohou ušetřit refinancováním

- Dotace na hypotéku: Víte zda máte nárok a kde ji získáte?

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články