Úroky u hypoték porostou, banky začínají zdražovat

18. 6. 2015 – 0:20 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Úroky u hypoték porostou, banky začínají zdražovat
Dá se říct, že rekordní sazby znovu nutí klienty půjčovat si víc peněz. V květnu sice nepřišel do banky pro hypotéku rekordní počet lidí, ale za to si půjčovali celkem vysoké částky. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Úrokové sazby u hypotečních úvěrů v průběhu května znovu klesaly. Nový rekord průměrné úrokové sazby tedy klesl na 2,05 procenta. Otázkou je, jak dlouho takhle nízké sazby vydrží. Dvě z největších bank už v červnu přistoupily ke zvyšování úrokových sazeb u hypoték. Jedna z trojice velkých bank jde ale proti proudu a naopak sazby v červnu snížila.

Z historického hlediska je podle dat Fincentrum Hypoindexu většinou květen silnější než duben. Proto není překvapení, že i letos ultra nízké sazby přilákaly do bank více klientů než měsíc před tím. V květnu bylo tedy sjednáno 9 077 hypotečních úvěrů, což je v meziměsíčním srovnání o 127 více.

Ani objemy v květnu nezahálely. Lidé si sjednali hypotéky v celkovém objemu za 16,488 miliard korun. Letošní rok je na vysoké objemy už teď celkem bohatý. V dubnu došlo k menšímu poklesu na 15,961 miliard korun měsíčně, ale v březnu dosáhly objemy 16,630 miliard korun, což bylo nejvíce od června roku 2013.

Dá se říct, že rekordní sazby znovu nutí klienty půjčovat si víc peněz. V květnu sice nepřišel do banky pro hypotéku rekordní počet lidí, ale za to si půjčovali celkem vysoké částky. Průměrná výše hypotečního úvěru byla v květnu 1 816 423 korun, což je srovnatelné s částkami z léta 2008.

Jak dlouho nízké sazby vydrží?

To je otázka, kterou si v podstatě klade každý, koho hypoteční trh alespoň trochu zajímá. Vypadá to, že se nad rekordními sazbami stahují mraky. V červnu zvýšila úrokové sazby Komerční banka a od 15. června nabízí vyšší sazby i Hypoteční banka.

Hypoteční banka uvedla, že fixní sazby na tři roky zvyšuje o 0,10 procentního bodu, fixní sazby na 5 let o 0,20 procentního bodu, fixní sazby na 7 let o 0,30 procentního bodu a fixní sazby s délkou 10 let a více zvyšujeme o 0,50 procentního bodu.

Česká spořitelna jde proti proudu

Jediná Česká spořitelna se nechala slyšet, že naopak ke všem nově sjednaným hypotékám s 8 letou fixací nabízí unikátní garantovanou úrokovou sazbu 1,99 % p. a. a zdarma jako bonus také službu Variabilita splátek, díky které si mohou klienti snížit nebo navýšit měsíční splátky až o 30 procent. Akce potrvá až do 5. července 2015 a vztahuje se na všechny nové hypotéky do 90 % hodnoty nemovitosti splácené z aktivního účtu u České spořitelny. Podmínkou ale je, že klienti musejí mít také sjednané pojištění schopnosti splácet, jinak je úroková sazba u 8 leté fixace 2,19 %.

„Průměrné úrokové sazby hypotečních úvěrů pokračovaly v poklesu i v květnu. Pokles však již nebyl tažen dalším snižováním sazeb u bank s nejnižšími sazbami, ale spíše dorovnáváním nabídek ze strany ostatních konkurentů. Od přelomu dubna a května dochází u delších sazeb k růstu ceny zdrojů na mezibankovním trhu. Ačkoliv se nyní nacházíme v období změny trendu, růst sazeb by měl být zpomalen pokračujícím bojem o podíl na trhu hypoték,“ uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

hypoindex-kveten-2015

ČNB radí a doporučuje

V úterý 16. června Česká národní banka v rámci své Zprávy o finanční stabilitě  2014/2015 oficiálně vydala doporučení k poskytování hypotečních úvěrů.

Česká národní banka se obává, že vznikne smyčka mezi růstem cen nemovitostí a růstem úvěrů na bydlení, a to by mohlo mít negativní dopad na stabilitu bankovního sektoru. Uvedená omezení jsou však jen doporučení, která jsou bankám známá a neměly by s nimi mít větší problémy. Už samy banky mají nastaveno, že klienty, kterým poskytují stoprocentní hypotéky a na delší dobu jak 35 let, si více prověřují, dávají jim třeba i vyšší úrokovou sazbu, aby se jim vynaložené prostředky co nejdřív vrátily.

Souhrnné údaje Fincentrum Hypoindex květen 2015

Doba fixace

Všechny fixace

Fincentrum Hypoindex

2,05 %

Změna oproti minulému období (b.p.)

–6

Průměrná výše hypotéky

1 816 423 Kč

Měsíční splátka 1 mil. na 20 let

5 082 Kč

Měsíční splátka 1 mil. na 15 let

6 458 Kč

Účelovost úvěrů

 

Podíl úvěrů na koupi celkovém počtu úvěrů

61 %

Podíl úvěrů na výstavbu celkovém počtu úvěrů

19 %

Podíl ostatních úvěrů na celkovém počtu úvěrů

20 %

Odborným partnerem Fincentrum Hypoindex je Česká bankovní asociace.

pramen: Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články