Úroky u hypoték stále padají, lidé o ně však zájem nemají

17. 10. 2012 – 20:40 | Hypotéky | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Úroky u hypoték stále padají, lidé o ně však zájem nemají
V září objemy hypoték dosáhly 8,698 miliardy korun, což je zhruba o 1,5 miliardy méně než měsíc před tím. Stejně tak se snížily i počty hypotečních úvěrů. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Nová historická minima hypotečních úrokových sazeb v České republice padla během letošního září. Průměrná úroková sazba klesla na rekordních 3,46 procenta.

"Pokles úrokových sazeb byl v září opravdu výrazný. Z 3,55 procenta klesly na 3,46 procenta, tedy o devět bazických bodů. Nízké úrokové sazby však překvapivě lidi do bank nelákají. Počty a objemy v září oproti srpnu poklesly. Přitom při prosincovém rekordu objemy i počty značně rostly," uvedl vedoucí analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl.

V září objemy hypoték dosáhly 8,698 miliardy korun, což je zhruba o 1,5 miliardy méně než měsíc před tím. Stejně tak se snížily i počty hypotečních úvěrů. V září si hypotéku sjednalo 5 302 klientů, proti srpnovým 6 164. "Takový úbytek není běžný. Srovnáme-li během let srpen a září, většinou z toho devátý měsíc vychází vítězně. Letos byl však srpen z hlediska objemů opravdu silný," doplnil Rajdl.

Dalším důvodem snižování úrokových sazeb může být podle Rajdla pokles prodeje nemovitostí. "Přesto se domnívám, že vzhledem k tomu, že v září začal realitní trh posilovat, bude příčina někde jinde. Pravděpodobně u refinancování. Klienti, kterým končila fixace, nejspíš zůstali u svých bank, tudíž se do souhrnného ukazatele nezapočítaly další hypotéky ani se nezvýšily objemy," odhadl.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články