Úskalí pojištění domácnosti

5. 6. 2013 – 11:09 | Pojištění | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Úskalí pojištění domácnosti
Zajímavé bonusy mohou výrazně ovlivnit vaše rozhodování, u kterého pojistitele zakotvit. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Taková běžná věc jako pojištění domácnosti nevypadá na první pohled jako něco komplikovaného, co by bylo třeba sáhodlouze zkoumat. Ovšem pouze do chvíle, než dojde k pojistné události – náš byt či dům někdo vykrade, dojde k havárii vody nebo naopak my způsobíme škodu sousedovi. Když dojde na pojistné plnění, uvědomíme si, že pojišťovací ústav je potřeba pečlivě vybírat.

--Komerční sdělení--

Aktualizujte pojistné limity

První, co každého zajímá, je výše krytí při pojistné události. Ta by měla odpovídat hodnotě vnitřního vybavení a při každé výraznější investici je dobré tuto hodnotu navýšit a pojištění aktualizovat. Vyhnete se tak tzv. podpojištění, které se týká veškerého pojištění majetku. Pokud jste třeba 10 let vaši pojistku nerevidovali, v případě škody dostanete pouze částku nahrazující tehdejší zařízení bytu, kterou ještě navíc sníží amortizace.

Zjistěte si míru spoluúčasti

Negativně by výši plnění mohla ovlivnit i vysoká míra spoluúčasti. Pak se vám třeba ani nevyplatí menší škodu hlásit, protože po odečtení částky za spoluúčast se odškodnění bude rovnat pár korunám, které byste už bývali utratili telefonováním do pojišťovny.

Vybírejte i podle speciálních služeb v ceně

Zajímavé bonusy mohou výrazně ovlivnit vaše rozhodování, u kterého pojistitele zakotvit. Máte-li malé děti nebo zvířata, bude vás zajímat pojištění všech skel v bytě. Z hlediska nejčastějších škod je dobré poohlédnout se po ústavu, který nabízí i ochranu před následky přepětí nebo zkratu v elektrické sítí (tato pojistná událost se totiž běžně obtížně dokazuje). Vášnivý cyklisté mohou těžit z pojištění jízdního kola i mimo domácnost.

Lákavé výhody skrývají i aditivní služby jako je ochrana proti vandalství a sprejerství, které ocení především majitelé domů. Ti mohou v rámci pojištění nemovitostivyužít i služby jako je pojištění zahradní architektury, bazénu nebo garáže k samotnému pojištění domu.

Není vůbec mimo téma se u všech výše zmíněných pojištění informovat na možnost připojištění odpovědnosti za škodu způsobenou užíváním nemovitosti nebo z běžného občanského života. Budete tak chráněni nejen před okolím, ale nadneseně řečeno i před sebou samými.

A to není vše - každá dobrá pojišťovna také odměňuje své klienty za bezeškodný průběh pojištění, který odměňuje slevou na roční ceně pojistky.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,190 25,310
USD 23,590 23,770
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články