V České republice je už levněji, než na Slovensku

13. 8. 2015 – 9:10 | Auto-moto | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

V České republice je už levněji, než na Slovensku
Není žádným tajemstvím, že Slováci kvůli nižším cenám rádi vycestují na nákupy i za hranice země. Jaké jsou ceny u slovenských sousedů? Vyplatí se Slováky oblíbená nákupní turistika? A jak se vyvíjejí cenové hladiny v ostatních zemích Evropské unie? Foto | zdroj: NašePeníze.cz

Cenová úroveň na Slovensku je nejvyšší ze zemí V4. V Polsku je levněji dokonce až o pětinu. I Česká republika je levnější než Slovensko. Ve srovnání s Evropou je však Slovensko osmou nejlevnější zemí. Nejdražší je Dánsko, následuje Švédsko a Finsko.

Ceny jsou jedním z rozhodujících faktorů, které ovlivňují naše nákupní chování. Na cenovky si posvítíme nejen při nákupech potravin, oblečení, elektroniky, ale například i při plánování dovolených či výletů. Není žádným tajemstvím, že Slováci kvůli nižším cenám rádi vycestují na nákupy i za hranice země. Jaké jsou ceny u slovenských sousedů? Vyplatí se Slováky oblíbená nákupní turistika? A jak se vyvíjejí cenové hladiny v ostatních zemích Evropské unie?

Slovensko si v roce 2014 vysloužilo „prvenství“. Ne však potěšující. Ze zemí V4 byla cenová hladina na Slovensku nejvyšší. Zatímco v Česku je levněji „jen“ o sedm procent, v Maďarsku a Polsku je rozdíl výraznější. U jižních sousedů Slovenské republiky jsou ceny nižší až o 17 procent au těch severních až téměř o pětinu.

Potraviny a nealko nápoje jsou dokonce v rámci EU nejlevnější právě v Polsku (ve srovnání s Českou republikou jsou levnější až o téměř pětinu). Češi ale často nakupují i v sousedním Rakousku. V uplynulém roce tam byla celková cenová hladina vyšší o více než polovinu, u potravin a nealka ale rozdíl nebyl tak výrazný.

V porovnání s ostatními státy EU28 patří Slovensko i Česká republika mezi levnější země Unie. Celková cenová úroveň v EU jako takové byla v roce 2014 o téměř polovinu vyšší než na Slovensku. Evropané připlatili si i za potraviny, alkoholické i nealkoholické nápoje, tabák, restaurace, hotely či elektroniku.

Nižší ceny než na Slovensku najdeme už jen v sedmi členských zemích. Nejlevněji se žije v Bulharsku, kde jsou ceny ve srovnání se slovenskými obchody o 30 procent nižší. Na druhé straně však nelze zapomínat na to, že je tam nižší i celková životní úroveň a výdělky jsou přibližně poloviční ve srovnání se slovenskými.

Graf 1: Cenová úroveň v Evropské unii

slovensko

Nejdražší je zboží v severských zemích a ve Velké Británii. V Dánsku stojí vše v průměru jednou tolik než na Slovensku. Samotné potraviny a nealkoholické nápoje jsou dražší o více než polovinu. Vedle potravin má Dánsko, v rámci EU, nejdražší i restaurace a hotely. První pětku nejdražších zemí unie doplňuje Švédsko, Finsko, Velká Británie a Irsko. Právě v tom najdeme nejdražší alkohol a tabák (až o 118 procent dražší než na Slovensku).

-Dominika Ondrová | Více na Investujeme.cz

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články