V Česku chybí mateřské školky, stát neplní kvóty. Nahradí je firemní školky?

17. 7. 2009 – 5:42 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

V Česku chybí mateřské školky, stát neplní kvóty. Nahradí je firemní školky?
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Česká republika stále neplní kvóty stanovující počet předškolních zařízení pro děti. Tzv. Barcelonské cíle ukládají členským státům do roku 2010 nabídnout zařízení péče pro nejméně 33% dětí mladších tří let. Podle bývalého ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase je ani plnit nebude.


„Rozhodně nechceme, aby došlo k nějaké další extenzi veřejných výdajů. Chceme péči o dítě opřít o soukromý sektor...“ uvedl Petr Nečas v červenci 2009 v diskusi s představiteli rodičovských sdružení, mateřského centra a psychology.

- Mateřská dovolená: Evropský parlament chce sjednotit nárok na volno
- Mateřská dovolená - na co máte nárok?

I když narozených dětí přibývá, zařízení péče o děti naopak ubývá. V posledních 15 letech zanikla v ČR třetina mateřských škol, v současnosti jich je zhruba 5 500. Od roku 2002 do roku 2005 bylo zrušeno 820 školek, ale za stejnou dobu přibylo přes čtyři tisíce dětí. V roce 2005 se počet narozených dětí poprvé po deseti letech přiblížil stotisícové hranici. V některých školkách nemohou přijmout více než polovinu dětí, které by měly zájem a dokonce zavádí pořadníky zájemců a zájemkyň, v jiných městech musí rodiče vozit děti do školky přes celé město.

S odpovědí na otázku, zda mateřství nebo kariéra, mohou budoucím matkám pomoci samotné firmy, ve kterých pracují. A firem ochotných se touto problematikou zabývat je žalostně málo.

Některé firmy si úspěšné ženy předcházejí...

V některých firmách si mohou ženy ve vyšších pracovních pozicích ponechat i počítač a služební auto. I když je mateřská dovolená ze zákona 6 měsíců a rodičovská do 3 let věku dítěte, povolili tyto firmy i výjimky a po dohodě některé ženy získaly ke třem rokům ještě jeden rok neplacené mateřské navíc.

Rovněž matky s dětmi mají maximálně usnadněný návrat do zaměstnání a mohou efektivně skloubit pracovní život s rodinným. Zda už se jedná o práci na zkrácený úvazek podle individuálního požadavku na počet hodin anebo přímo na dohodu o pracovní činnosti (například na jeden nebo dva dny v týdnu).

„Z našich 618 zaměstnanců a zaměstnankyň je v současné době na mateřské 87 žen. Další 4 matky pracují na zkrácený úvazek a přes 40 matek a otců využívá práci na dohodu o pracovní činnosti. Naši zaměstnanci v Jihlavě si navíc svépomocně postavili dětský koutek,“ říká Ondřej Holoubek, tiskový mluvčí Provident Financial. „Chceme, aby naše zaměstnankyně nebyly ve stresu a nemusely řešit dilema, co se stane s jejich kariérou, když se rozhodnou mít dítě. Zkušené zaměstnankyně jsou totiž velice cenné.“

Rodičovská/mateřská dovolená a možná kariéra je tradičně automaticky spojována s ženami, resp. s matkami. Chápaní mužské role v tomto procesu je sice zřejmé, ale kromě výjimek, kdy se muži dobrovolně rozhodnou čerpat tuto dovolenou, a tím podpořit ambice manželky, se většinou spokojí se standardním otcovstvím. Aby se matka mohla co nejdříve vrátit do práce musí sehnat pro dítě místo v některém zařízení péče o děti. Pokud se rodině nepodaří sehnat pro dítě jesle nebo školku, zůstane v naprosté většině případů žena nezaměstnaná, protože si většina rodin nemůže dovolit platit chůvu. V důsledku toho má v Česku možnost pracovat pouze 27,4% žen s dětmi do šesti let.

Podle televize NOVA vzroste do šesti let počet dětí ve školkách o 30 000. Starostky a starostové si stěžují, že nemají dostatek finančních prostředků na zvyšování počtu předškolských zařízení. A tak, i když rodina získá pro dítě místo v jeslích nebo ve školce, vyvstanou další problémy kupř. s provozní dobou ve večerních hodinách nebo během prázdnin. O kvalifikované péči o děti v těchto zařízeních nemluvě. (Markéta Kadlecová, o.s. Fórum 50 %) Stát na své úkoly v této oblasti rezignoval, i když si téměř 85% českých rodin přeje zvýšení počtu mateřských škol.

Podle výzkumu Hany Haškové ze Sociologického ústavu AV počet míst v jeslích klesl na půl procenta a tak firmy, které nechtějí přijít o své špičkové zaměstnankyně musí tento problém řešit. Praxe ukázala, že na slaďování osobního a pracovního života svých zaměstnanců mohou ekonomicky vytěžit. Podle Haškové je to nestojí žádné zásadní výdaje.

Získají návratnou investici v nadhodnotě přemítnuté do pojmů jako loajalita, snížení fluktuace, zvýšení ochoty a nasazení zaměstnanců. V první řadě pro ně však pracují spokojené ženy, které se nemusejí v životě vzdát toho, co mají rády.

Kurzy

Kurzovní lístek: 26.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články