V Česku je 200 tisíc neplatných exekucí, koho se to týká?

31. 1. 2019 – 20:12 | Naše peníze | red | Diskuze:

V Česku je 200 tisíc neplatných exekucí, koho se to týká?
I za malý dluh exekuce na veškerý majetek? Nesmysl, tvrdí ochránce práv, Foto:ceskydomov.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Zhruba dvě stě tisíc lidí má v České republice exekuci nelegálně. Důvodem jsou hlavně rozhodčí doložky v úvěrových smlouvách. "Jely v tom banky, renomované úvěrovky i úvěrovky, o které by si slušný člověk ani kolo neopřel," řekl pro portál Finmag.cz právník Petr Němec.

en je zakladatelem webu, který se nelegálními exekucemi dlouhodobě zabývá. Lidé v exekuci mohou na webových stránkách exekutormasmulu.cz zdarma a nezávazně zjistit, zda je jejich exekuce protiprávní.

Díky rozhodčím doložkám totiž nejdou problémové smlouvy k soudu, ale k soukromým rozhodcům. "Ti se s nimi moc nepárali a nelámali si hlavu s neplatností pokut, úroků a ochranou spotřebitele," vysvětluje Němec. Z rozhodčího řízení se tak stal způsob, jak rychle získat pohledávku a jak ji ještě uměle nafouknout.

V roce 2011 však tento způsob narazil a Nejvyšší soud takové rozhodčí doložky označil za neplatné. "To ale nikoho nevzrušovalo, protože věřitelé měli za to, že neplatnost jde uplatnit jen v průběhu rozhodčího řízení. Tedy že protiprávním postupem můžou i tak získat platný rozhodčí nález a nechat si podle něj nařídit exekuci," dodává právník.

Podle Petra Němce tak byznys s dluhy dál rostl. V roce 2013 nařídil Nejvyšší soud všechny takové exekuce zastavit. "Jenže takových exekucí je asi 200 tisíc," dodává.

Řadě poškozených se daří exekuce prostřednictvím soudů zastavovat. Lidé se nyní pokoušejí získat alespoň část zabavených peněz od exekutorů zpět. Jenže ti se často k jejich vrácení nemají.

Peníze musí vracet i sám prezident Exekutorské komory Vladimír Plášil. Toho v minulém roce zažalovala žena, která se dostala do potíží s dluhy už před deseti lety.

Žena tvrdila, že si Plášil v rozporu se zákonem ponechal peníze z její zastavené exekuce. V souladu s tarify si totiž vyúčtoval 25 tisíc korun jako náklady řízení, které však bylo v roce 2017 zrušeno z důvodu protiprávnosti.

Obvodní soud pro Prahu 7 ve čtvrtek rozhodl o tom, že by Plášil by měl peníze vrátit. "Zatímco někteří exekutoři peníze vracejí bez problémů, část se jich rozhodla, že nám bude házet klacky pod nohy," říká advokát Němec.

Zdroje:
MED, Finmag.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články