V Česku klesl počet turistů o téměř 18 procent, ve světě o 8 procent

10. 7. 2009 – 4:57 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

V Česku klesl počet turistů o téměř 18 procent, ve světě o 8 procent
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Počet zahraničních turistů klesl letos v celém světě kvůli ekonomické krizi o 8 %. Samotná Evropa zaznamenala letos pokles o 10 %. V České republice však letos poklesl počet turistů o neuvěřitelných 17,1 %, což opět potvrzuje velké a stále neřešené problémy tuzemského cestovního ruchu. Vyplývá to z právě zveřejněných údajů Světové turistické organizace OSN (United Nations World Tourism Organization - UNWTO) za první čtyři měsíce letošního roku.


Za první čtyři měsíce letošního roku cestovalo po celém světě 247 mil. zahraničních turistů, což znamená meziroční pokles ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 8%. Podle nejnovějších odhadů Světové turistické organizace (UNWTO) bude letošní celkový pokles počtu zahraničních turistů v celém světě mezi 4-6%. 

- Kanada hrozí zavedení víz vloni ji navštívilo 30 tis. českých turistů
- Nejvíce turistů do Čech jezdí z Německa a Asie, chtějí luxus
- Praha bude lákat turisty na internetu
- Do Česka jezdí méně turistů než v loňském roce

Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) ke zprávě uvedl: \"Česká republika letos zaznamenává zcela katastrofální a ostudný pokles o kritických 17,1%, což opět v plné nahotě ukázalo na totální nekoncepčnost cestovního ruchu v naší zemi. Důvody jsou již mnoho let jasné : neřešená kriminalita, nevyhovující služby, nevyspělé mimopražské regiony, chybějící gastronomické speciality, chybějící vhodná ubytovací zařízení v městských památkových rezervacích, chybějící koncepce cestovního ruchu na státní úrovni, chybějící atraktivní nabídka volnočasových aktivit na evropské úrovni atd.\"

Z hlediska světových regionů zaznamenal letos největší pokles počtu zahraničních turistů Blízký východ (- 18%), déle Evropa ( - 10%), Asie a Oceánie ( - 6%) a Amerika ( - 5%). Afrika zaznamenala letos překvapivě nárust počtu zahraničních turistů o 3%, což je však způsobeno stabilizací situace v turisticky populární Keni, kde vloni zuřila občanská válka a turisté tam nejezdili.

Pro srovnání uvádíme, že za celý loňský rok cestovalo na celém světě 924 mil. zahraničních turistů, což znamenalo 2% meziroční nárust. Nejvíce zahraničních turistů na světě vloni navštívilo Francii ( 79 mil.), na druhém místě je USA ( 60,8 mil.) a třetí je Španělsko ( 57,4 mil.). Českou republiku navštívilo vloni  6,7 mil.  zahraničních turistů.

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články