V Česku opět krachují cestovky, na co mají klienti nárok?

1. 7. 2011 – 12:24 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

V Česku opět krachují cestovky, na co mají klienti nárok?
V České republice je v současnosti 1420 cestovních kanceláří, které za loňský rok prodaly 2,225 mil. zájezdů. Češi vloni absolvovali 4,3 mil. zahraničních dovolených, Foto:Radka Malcová | zdroj: NašePeníze.cz

Dnes ukončila činnost letos již třetí cestovní kancelář - CK Parkam holidays. CK Parkam Holidays je členem Asociace AČCKA a patřila mezi menší CK, která ročně odbavila kolem 3 tis. českých turistů. Na co mají nárok klienti zkrachovalé cestovní kanceláře?
 

Na co mají právo a jak mají postupovat stovky jejích klientů, kteří jsou buď na zájezdech v zahraničí nebo ještě neodletěli a mají zakoupené zájezdy ?

Tomio Okamura z Asociace Českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) doporučujeme tento postup:

1) klienti, které zastihl krach CK na jejich pobytu v zahraničí

Doporučuji, aby klienti ihned telefonicky kontaktovali pojišťovnu, u které je dotčená CK pojištěna proti úpadku. Kontakt na příslušnou pojišťovnu je součástí cestovní smlouvy, není ho tedy potřeba složitě hledat. Pojišťovna má ze zákona povinnost se kontinuálně postarat o klienty v zahraničí a repatriovat je na náklady pojišťovny zpět do ČR. Pojišťovna však nemá povinnost dokončit pobyty klientů dle cestovní smlouvy. Klient má tak nárok uplatnit u pojišťovny úhradu částky za nerealizovanou část zájezdu. Tato částka bude klientovi vyplacena ve lhůtě do 6 měsíců.

2) klienti, kteří mají zakoupené zájezdy a ještě na ně z ČR neodjeli či neodletěli

Doporučuji, aby klienti ihned telefonicky kontaktovali pojišťovnu, u které je dotčená CK pojištěna proti úpadku. Kontakt na příslušnou pojišťovnu je součástí cestovní smlouvy, není ho tedy potřeba složitě hledat. Pojišťovna následně vyplatí klientům ve lhůtě do 6 měsíců peníze za zaplacené zájezdy.

V České republice je v současnosti 1420 cestovních kanceláří, které za loňský rok prodaly 2,225 mil. zájezdů. Češi vloni absolvovali 4,3 mil. zahraničních dovolených, z toho nejvíce v Chorvatsku (687 tis. osob.), následuje Slovensko (604 tis.), Itálie (593 tis.), Řecko (367 tis.), Egypt (308 tis.), Rakousko (237 tis.), Turecko (196 tis.), Francie (156 tis.), Velká Británie (145 tis.), Španělsko (126 tis.), Maďarsko (117 tis.), Německo (107 tis.), Bulharsko (99 tis.) a Tunisko (85 tis.).

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články