V Evropě rostou ceny rychleji než v ČR

1. 7. 2013 – 16:39 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

V Evropě rostou ceny rychleji než v ČR
Tempo zdražování potravin v ČR kleslo. Foto:Radka Malcová | zdroj: NašePeníze.cz

Meziroční inflace zrychlila ve státech Evropské unie podle prvních odhadů na 1,6 procenta. Proti květnu byly ceny zboží a služeb vyšší o 0,2 procentního bodu. Naopak tempo růstu cen v České republice zpomalilo na 1,3 procenta.

Nejvíce vzrostly meziročně evropské ceny potravin, alkoholu a tabáku, a to o 3,2 procenta. Za energie zaplatili lidé v členských zemích EU o 1,6 procenta více.

V České republice jsme na tom lépe

Tempo zdražování potravin v ČR kleslo. Pomaleji rostly například ceny chleba, ryb, vajec a zeleniny. Proti tomu nejvíce vzrostly ceny mouky, vepřového masa a brambor. V oddíle stravování a ubytování zpomalil především růst cen jídel ve veřejném stravování na 2,7 procenta (z 3,2 procenta v lednu).

Snížení meziročních cen se dotklo zejména ceny v oddíle pošty a telekomunikace, a to vlivem nižších cen mobilních telefonů a zlevňování telefonických a telefaxových služeb. Klesly rovněž ceny obuvi, oděvů, ale také osobních automobilů.

V ČR z hlediska meziročního srovnání zpomalilo tempo růstu spotřebitelských cen na 1,7 procenta z lednových 1,9 procenta, dražší byly zejména potraviny, naopak levnější služby za telekomunikaci. Meziměsíčně zrychlila inflace o 0,1 procenta.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,520 23,700
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články