V kolika do důchodu? Přání versus realita

8. 2. 2016 – 0:00 | Penze | Martin Slapnička | Diskuze:

V kolika do důchodu? Přání versus realita
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Věk odchodu do důchode je tématem posledních let, stejně jako výše penze. Demografie je neúprosná a prakticky každá vláda přichází s různými návrhy. Faktem je, že jistotu jakékoliv penze zatím žádná vláda budoucím generacím nepřináší. V kolika letech by se vlastně mělo odcházet do penze? Respektovat demografický vývoj a prodlužování dožitých let? Nebo pro všechny stejný věk bez ohledu na to, že žijeme déle a déle?

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce znovu zavést pevnou věkovou hranici, od které budou mít lidé nárok na důchod. Podle ministerského návrhu, který má projednat vláda, by lidé měli v důchodu strávit čtvrtinu života. Dnes je to průměrně 23 let, ale pokud by se věk odchodu do důchodu stále zvyšoval, tak by se tato doba neúměrně krátila.

65 let, to je hranice, na které by se měl zastavit růst věku odchodu do důchodu. Navrhuje to ministerstvo práce a sociálních věcí. V současné době není daný žádný pevný limit, kdy nejpozději by měl člověk do důchodu odejít . Důchodový věk se zvyšuje automaticky, každý rok.

U mužů o dva měsíce ročně, u žen o čtyři. To znamená, že dnes chodí do důchodu muži kolem 63 let. Současní předškoláci by ale pracovali skoro o 10 let déle.

"Je absurdní, aby ten věk odchodu do důchodu rostl bez dané hranice," řekla TV Nova ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. "Asi si těžko dokážeme představit, že by někteří lidé pracovali ještě třeba v 68, 69 nebo 70ti letech?"

Podle ministryně by lidé měli strávit v důchodu čtvrtinu svého života. Jenže ve vládě to s prosazením nebude mít úplně jednoduché. Lidovci by návrh podpořili. Jenže druhý koaliční partner ho považuje za nesmyslný.

"Ten návrh je populistický," řekl TV Nova ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. "Neudržitelnost důchodového systému bude pro budoucí vlády problém," dodal Babiš.

Také pravicová opozice nechápe, kde by ministerstvo chtělo vzít peníze na důchody. "Mít nárok na důchod ještě neznamená žen důchod opravdu dostat a vláda dělá všechno proto, aby v budoucnu bylo sice hodně nároků, ale žádné peníze," oponuje předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Stejně hovořil i Jan Skopeček z ODS: "Je samozřejmě nesmyslné zastropovat věk odchodu do důchodu, protože budeme žít déle a musíme i déle pracovat."

Naopak komunisté by návrh podpořili. "Myslím si, že dnes je to minimum, co může vláda udělat," řekl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Návrh také počítá s tím, že by se každých pět let prováděly demografické studie. Ty by ale podle ministryně nemusely nutně vést ke změně stropu.

Zdroje:
MED, MPSV

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články