V lednu stát vybral na mýtném o polovinu více než loni. Bude prý rekordní rok

3. 2. 2011 – 18:09 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

V lednu stát vybral na mýtném o polovinu více než loni. Bude prý rekordní rok
Leden podle odborníků naznačil, že výběr mýta za celý rok 2011 bude celkově vyšší než rekordních 6,6 miliardy korun z roku 2010. Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Český mýtný systém vydělal letos v lednu 624 milionů korun, o polovinu více než ve stejném období loni. Statistiku ve čtvrtek zveřejnilo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Lednových 624 milionů korun je jedním z nejlepších výsledků za celou dobu fungování českého mýtného systému.

Za výrazným růstem vybrané částky stojí především zdražení mýta, ke kterému došlo na začátku tohoto roku. Pro kamiony v Česku podražilo o 25 procent.

Podobně vysoký nárůst se čeká i v příštím roce. Ministerstvo dopravy totiž plánuje pokračovat ve snaze o přesunutí části nákladní dopravy ze silnic na železnice. Dopomoci k tomu má i uvalení daně z přidané hodnoty na mýtné platby. Aktuálně platí kamiony mýto v průměru zhruba pět korun za kilometr.

Leden podle odborníků naznačil, že výběr mýta za celý rok 2011 bude celkově vyšší než rekordních 6,6 miliardy korun z roku 2010. Těžil by z toho jak Kapsch, který si část z vybraných peněz ponechává, tak český řidič. Větší objemy peněz vybraných z mýta by se totiž měly vrátit i do dopravní infrastruktury.

-Karel Tinl | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články