V zahraničí plaťe kartou výhradně v místní měně

8. 1. 2017 – 10:09 | Spotřebitelé | red | Diskuze:

V zahraničí plaťe kartou výhradně v místní měně
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Pokud vám dá obchodník při platbě kartou v zahraničí na výběr, jestli chcete platit ve své domácí či místní měně, vždy si vyberte platbu v té místní, doporučuje slovinská spotřebitelská organizace Zveza Potrošnikov Slovenije (ZPS). Při platbě ve své měně, ať už se jedná o koruny či eura, je směnný kurz značně nevýhodný. Prodražit se může i výběr v některých bankomatech.

Mnozí obchodníci v zahraničí nabízí zákazníkovi při platbě kartou možnost zaplatit v jeho domácí měně. Na první pohled se jedná o praktickou službu, zákazník pozná, kolik zaplatí, a nemusí složitě přepočítávat cenu podle současného kurzu. Podobná platba je však nevýhodná, v průměru se podle ZPS prodraží až o 5 %. Může za to nevýhodný převodový kurz.

Podobná situace může nastat i u výběru ze zahraničního bankomatu. S ní se mohou setkat zejména státní příslušníci zemí, v nichž se platí eurem. Situace je pak totožná jako při platbě na terminálu. Bankomat cestovateli nabídne stržení částky v jeho domácí měně, k převodu je ovšem použit nevýhodný kurz.

ZPS uvádí, že výběr z bankomatu v zahraničí se může prodražit i z jiných důvodů, a to i v zemi se stejnou měnou. Ilustruje to na případě slovinského spotřebitele, který si na benzínové pumpě v Německu na svou kartu Maestro vybral 20 euro. Když se pak podíval na pohyby na účtu, nepříjemně ho překvapil poplatek ve výši 6,5 euro, který si naúčtoval provozovatel bankomatu. ZPS tak spotřebitele nabádá, aby si předem zjistili, na kolik je vyjde výběr z bankomatu různých provozovatelů. Vždy je pak lepší si vybírat po velkých částkách či platit kartou.

K podobným výsledkům došla již dříve německá spotřebitelská organizace Stiftung Warentest, jíž se výběry a platby v eurech v zemích, kde se eurem neplatí, nejvíce prodražily v České republice, konkrétně pak u bankomatů ČSOB. Zde se výběr čtyř tisíc korun prodražil takřka o pět set korun.
 

Zdroje:
dTest

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,150 23,330
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články