Václav Klaus: Platy a penze teď nebude možné zvýšit všem

8. 3. 2012 – 8:03 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Václav Klaus: Platy a penze teď nebude možné zvýšit všem
V reakci na hodnocení vlády prezident Václav Klaus uvedl, že je rád, že vláda funguje, Foto: Hrad | zdroj: NašePeníze.cz

V reakci na radikální úsporná opatření, které vláda chystá, není podle prezidenta Václava Klause možné, aby se platy a penze zvyšovaly. Prezident to prohlásil ve středečním rozhovoru pro televizi Nova s tím, že vláda musí "nesmírně zvažovat", komu platy zvýší a komu ne.

"Myslím si, že když ekonomika stagnuje, myšlenka, že by ve stejnou chvíli chtěli všichni piloti, lékaři, učitelé nebo důchodci více peněz, není v momentu, kdy toho málo vyprodukujeme, reálná," uvedl prezident. Platy a penze se všem podle jeho slov zvýšit nemohou.

Vláda podle Klause musí "nesmírně zvažovat", komu se rozhodne mzdy zvýšit. V souvislosti s ekonomickou předpovědí pro nadcházející období se Česká republika bude podle Klause pohybovat nedaleko nuly a zvyšování platů možné není. "Na to člověk nemusí mít vysokou ekonomickou školu," doplnil.

Během půlhodinového rozhovoru Klaus odpověděl na řadu dalších témat, která hýbou nebo v minulosti hýbala Českou republikou.

V reakci na hodnocení vlády prezident uvedl, že je rád, že vláda funguje. "Jsem rád, že se podařilo vládu udržet, a je to do jisté míry i mou zásluhou. Vláda funguje a to je maximum, co si troufám říci a byl bych rád, kdyby to akceptovala i veřejnost," řekl.

Na výroku, který pronesl na adresu ministra školství Josefa Dobeše (VV) "že je to nejlepší ministr, kterého jsme tu měli" by v tuto chvíli neměnil ni. "Proti ministrům, které jsme tu měli, jako byla paní Buzková, Kuchtová a Liška, díky bohu, že máme Dobeše," řekl. Ke sporu o zavedení sexuální výchovy na školách uvedl: "Sexuální výchova je intimní rodinná záležitost a ve školství by se s ní mělo nakládat opatrně. Rozhodně by se to nemělo zavádět do osnov. Je to nepotřebné, nenutné a deprimující pro děti. Nemám odlišný názor od svých synů, kteří jsou o třicet, čtyřicet let mladší," řekl.

K problému ve Šluknově se prezident omezil na slova: "Krátkodobé řešení není, není jednoduché řešení. Jsem přesvědčen, že úkolem státu je zajistit klid a pořádek, ale rozhodně to není možné donekonečna. Je potřeba trpělivosti".

V rozhovoru padla i zmínka také o kauze s chilským perem, kterou se prezident nechvalně proslavil. "Rozhodně mě to netěší a utrhl bych si ruku," reagoval. Na svou obhajobu dodal, že ta celá záležitost byla podle něj neskutečným způsobem přehrána. "Mrzí mě to, je to škoda, že se to stalo, ale je to zbytečná a laciná věc k útokům na mě."

Budoucí plány po skončení svého prezidentského mandátu, nechce Klaus příliš komentovat. "Nechystám nový politický projekt, nemyslím si, že by to bylo v tuto chvíli potřebné, ale kdo ví, co se stane do března příštího roku. Politik nikdy nemá říkat ne a tato teze platí i mě," uzavřel

-Petra Hrubá | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,270 25,390
USD 23,660 23,840
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články