Václav Klaus: Pokračuje rozpad tradiční Evropy

28. 9. 2012 – 13:08 | Evropská unie | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Václav Klaus: Pokračuje rozpad tradiční Evropy
Klaus rovněž zdůraznil, že na českém území se vždy propojoval vliv Západu a Východu a že z těchto dvou prvků vyrůstalo osobité vnímání české identity. Foto: Hrad | zdroj: NašePeníze.cz

Prezident Václav Klaus varoval ve svém projevu na svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi před pokračujícím rozpadem tradiční Evropy a jejích hodnot. Ten je podle Klause posílený i sociálně inženýrskými snahami o její integraci.

Klaus o rozpadu hodnot hovořil už loni a na začátku svého pátečního projevu podotkl, že v této otázce se za uplynulý rok nic podstatného nezměnilo.

"Stále jsme svědky každodenních útoků 'pokrokářů' všeho druhu na dlouhou dobu utvářené (a osvědčené) společenské hodnoty a ctnosti. Toto tradiční hodnotové schéma se rozkládá. Sílí snahy o úplné odpoutání se od hodnotového řádu, který vytvořil Evropu, jak ji známe dnes a dal lidem žijícím v evropských zemích pevné zakotvení jejich životů," sdělil prezident.

Podle Klause se proto Evropa propadá stále hlouběji do ekonomické, politické a společenské krize způsobené chybným a navíc neskromným a nepokorným sociálně-inženýrským integračním experimentem. "Dále zesilují tendence k regulacím a řízení našich životů ve všech možných i nemožných směrech a k oslabování lidské vůle a zodpovědnosti," řekl Klaus.

Prezident také podotkl, že je nejvyšší čas začít tyto hodnoty bránit, a to nejen mlčky a uvnitř svých společností, ale veřejně. "Je to povinností nás všech, kterým tyto věci nejsou lhostejné – a tak to jistě cítí i církve, zvláště pak církev největší, katolická," uvedl Klaus.

Klaus rovněž zdůraznil, že na českém území se vždy propojoval vliv Západu a Východu a že z těchto dvou prvků vyrůstalo osobité vnímání české identity. "Právě to patří k našim tradicím a v různých aktuálních politických módách bychom na tento aspekt naší státnosti neměli zapomínat," prohlásil.

Podle Klause bychom také měli být vždycky sví. "Měli bychom vědět, co chceme, co je pro nás dobré, co odpovídá našim životním národním zájmům. Jen tak se nestaneme korouhvičkou zmítanou zájmy jiných. I tuto národní a státní důstojnost bychom si měli uvědomovat, připomínat, bránit ji – jak navenek, tak v sobě," zmínil.

Zuzana Fojčíková | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články