Vánoce budou chudší, lidé šetří na dárcích

11. 11. 2009 – 9:51 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vánoce budou chudší, lidé šetří na dárcích
Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Češi v ekonomické krizi plánují nakoupit levnější vánoční dárky. Pořídí je však pro stejný počet osob jako v loňském roce. Rozhodně nebudou šetřit na přáních dětí a vánočním pohoštění. Vyplynulo to z průzkumu mezi zákazníky prodejen Albert. Češi chtějí své děti pořízenými dárky zároveň potěšit a vzdělat. A velmi dbají na bezpečnost.


Rodiny si dopřejí bohaté pohoštění a na dárcích pro děti šetřit rozhodně nebudou. Letošním hitem jsou hračky podporující vzdělání a rozvoj.

- Vánoce začínají ve stavebních spořitelnách

 Dle nejnovějšího průzkumu mezi téměř tisíci zákazníky prodejen Albert nakoupí levnější vánoční dárky polovina Čechů. „Nejméně omezovat se zákazníci plánují v tradičních věcech jako je vánoční stromek a pohoštění. Češi zároveň nebudou šetřit na dárcích pro děti,“ říká Libor Kytýr, ředitel komunikace prodejen Albert.

Bezmála šest z deseti respondentů průzkumu se vyjádřilo, že jejich Vánoce budou kvůli finanční krizi rozhodně jiné. I ve složitější finanční situaci myslí na své blízké a 85 % respondentů obdaruje stejný počet osob jako v loňském roce. \"Zákazníci letos více kladou důraz na užitečnost a praktičnost dárků. Očekáváme, že oblíbené budou především výhodné kosmetické balíčky, tradiční oblečení a vybavení pro domácnost. Tento sortiment nabízíme v prodejnách Albert již nyní se slevou ve výši až 30 %. Pro zákazníky jsme také připravili speciální katalog s vánočními tipy na dárky,“ říká Kytýr.

Děti si chtějí hrát s reálnými věcmi

Češi plánují především plnit vánoční přání dětí. Na hračkách dle průzkumu nehodlají šetřit. „Standardním požadavkem zákazníků je, aby hračky potěšily i rozvíjely zároveň. Hity letošního roku tak například budou kompletní sady pro malé kutily, pokladní či uklízečky. Tyto sady obsahují nářadí a pomůcky, které vychází z reálných věcí a zaměstnání. Proto jsou mezi dětmi velmi oblíbené,“ prozrazuje Kytýr. A dodává: „Pro začínající školáky to potom bude hračka představující lidské tělo či interaktivní počítač se vzdělávacími programy. Pro ty větší to budou stále oblíbené deskové hry.“

Zákazníci k hračkám vzdělávacího charakteru velmi rádi pořizují i úplné novinky. Letos této oblasti vévodí dětské brnění a auta na ovládání, která jsou vyrobena dle reálných vozidel.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články