Ve zdravotnictví leží vaše peníze! Jak si je vzít zpět?

28. 1. 2013 – 10:52 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Ve zdravotnictví leží vaše peníze! Jak si je vzít zpět?
Vyždímejte vaší pojišťovnu! Aneb na co máte nárok nejen u pojišťovny v našem zdravotním systému. Foto:SXC, text: MED | zdroj: NašePeníze.cz

Všichni lidé si neuvědomují, jaké výhody mohou čerpat od zdravotní pojišťovny. Obézní lidé mají nárok na operativní zmenšení žaludku. Dívky mezi 13. a 14 rokem mají zadarmo očkování proti rakovině děložního čípku. Senioři a chronicky nemocní lidé dostanou zdarma zase očkování proti chřipce. Dítěti, které je chronicky nemocné nebo alergické, proplatí pojišťovna léčebný pobyt u moře. Informujete se, jaké výhody nabízí právě vaše pojišťovna.

Vyrazte do lázní zadarmo

Zda si budete v lázních platit stravu, nebo budete mít vše "all inclusive", zaleží na to, jestli je vám schválena komplexní či příspěvková péče. V prvním případě pojišťovna hradí kromě léčení i stravování a ubytování. V druhém případě je jídlo a ubytování na vás, pojišťovna vám proplatí pouze léčbu. Takže se nebojte a zkuste si o léčbu zažádat.

Do nemocnice zadarmo

Pokud je váš zdravotní stav natolik vážný, že se nemůžete do nemocnice dopravovat běžným způsobem, nemocnice vám může cestu proplatit. Každou návštěvu nemocnice si musíte nechat potvrdit a formulář poté zaslat zdravotní pojišťovně. Za kilometr dostanete 5 korun, ale pozor – počítá se to pouze do nejbližší nemocnice, kde vás mohou adekvátně ošetřit.

Proplaťte si doplatky

Sice musíte doplácet za léky a platit regulační poplatky, ale zas tak zlé to není. Pokud utratíte více než pět tisíc za rok (lidé do 18 let a nad 65 let 2500), zdravotní pojišťovna vám vrátí sumu, o kterou jste tento limit překročili. Má to ale jeden háček! Pojišťovna vám doplácí pouze částku, kterou stojí nejlevnější lék na trhu se stejnými účinnými látkami. Váš doplatek může být přitom podstatně vyšší. Pohlídejte si proto, aby lékař na receptu označil, že lék nemůže být nahrazen jiným.

Regulační poplatky nejsou pro každého

Regulační poplatky nemusí platit lidé v hmotné nouzi, které mají příslušné potvrzení. Z obliga jsou rovněž ti, kteří bydlí v domovech důchodců nebo léčebnách a když zaplatí za jídlo a ubytování, zůstane jim 800 korun. Zároveň nemusí poplatky platit ani pacienti, kteří mají léčbu nařízenou nebo jsou v karanténě.

(připravujeme pro vás aktuální seznam výhod vaší zdravotní pojišťovny - sledujte NašePeníze.cz)

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články