Velký test čokolád: Na kterých si pochutnáte a kterým se radši vyhnout?

- Spotřebitelé autor: Redakce NašePeníze.cz

Čokoláda je asi vůbec nejoblíbenější sladkostí na světě. Existují desítky, ne-li stovky druhů čokolád, různých tvarů a příchutí. Jak ale poznat na první pohled tu, na které si zaručeně pochutnáte? Přinášíme vám pár tipů na to, jak vybrat tu pravou, ať už si na ní chcete smlsnout sami, nebo jí darovat svým blízkým.

To, co dělá čokoládu čokoládou, je podíl kakaové sušiny a kakaového másla. Jiný má mléčná čokoláda, daleko vyšší naopak čokoláda hořká. Jasné je ale to, že čím větší podíl kakaové sušiny a másla, tím je čokoláda kvalitnější. Foto:SXC, Text:MED

To, co dělá čokoládu čokoládou, je podíl kakaové sušiny a kakaového másla. Jiný má mléčná čokoláda, daleko vyšší naopak čokoláda hořká. Jasné je ale to, že čím větší podíl kakaové sušiny a másla, tím je čokoláda kvalitnější. Foto:SXC, Text:MED,zdroj: NašePeníze.cz

Čokoláda se vyrábí standardně ve třech úpravách. "Hořká čokoláda by měla obsahovat minimálně 34 % čokoládové sušiny. Neměl by v ní být žádný rostlinný tuk. Ten je důležitý, protože když tam přidáváte rostlinný tuk a lecitin, nahrazujete tím kakaové máslo. Kvalitní čokoláda tedy neobsahuje žádný rostlinný tuk a jen minimum lecitinu," vysvětluje šéfkuchař Vladimír Honzák.

A ty další dva druhy čokolády? Těmi jsou mléčná a bílá. "Mléčná čokoláda vzniká tím, že tam přidáte buď mléko nebo sušené mléko. A bílá čokoláda je vlastně jen čokoládové máslo bez pražených bobů a mléko" popsal základní druhy čokolád Vladimír Honzák.

1. Mléčná nebo hořká? Sledujte složení!

To, co dělá čokoládu čokoládou, je podíl kakaové sušiny a kakaového másla. Jiný má mléčná čokoláda, daleko vyšší naopak čokoláda hořká. Jasné je ale to, že čím větší podíl kakaové sušiny a másla, tím je čokoláda kvalitnější.

Například hodně kvalitní hořké čokolády mohou mít daný podíl více jak 70 procent a výjimkou není ani 90% podíl kakaa. Oblíbenější mléčná čokoláda mívá podíl kakaové hmoty okolo 50 procent. Proto sledujte etikety a nenechte se zmást jen hezky vypadajícím obrázkem na obalu.

2. Volte raději osvědčené značky

Při výběru čokolády se nespoléhejte na neznámé značky. Vybírejte ty osvědčené, které se výrobě čokolády opravdu věnují a mají s ní zkušenosti. Ty nejlepší pocházejí tradičně ze Švýcarska, vyhlášené jsou ale také belgické nebo francouzské.

3. Nebojte se nových chutí

Každý kvalitní výrobce přichází na trh pravidelně s novinkami, a pokud patříte mezi opravdové milovníky čokolády, neměli byste nové trendy opomínat! Výrobci se totiž opravdu snaží. Například jeden z největších a nejznámějších producentů čokolády, švýcarská značka Lindt v říjnu uvedla na trh novou řadu delikátních pralinek z toho nejjemnějšího karamelu a čokolády Lindor Caramel.

4. Vybírejte také očima

Obzvláště pokud vybíráte-li čokoládu jako dárek nebo jí chcete nabídnout svým hostům, myslete na to, aby její kvalitě odpovídalo i balení. Ideální jsou například dárkové zdobné krabičky, ve kterých jsou čokoládové bonbóny baleny jednotlivě. Dají se pak hostům nabízet přímo z originálního balení, nebo je můžete naservírovat do speciální mísy. Buďte si jisti, že jim odolá málokdo.

5. Cena vs. kvalita

Na kvalitě se nevyplatí šetřit, tím spíš, pokud má jít o dárek pro milou osobu. Právě nízká cena bývá často indikátorem nepříliš vysoké kvality a u čokolády to platí dvojnásobně! Opravdu dobrá čokoláda ale nemusí stát majlant. Dobré pralinky pořídíte přibližně za 149 korun za 200 g balení.

Testy čokolád

Bílá čokoláda

Máte rádi bílou čokoládu? Odborník, který ji pro vás otestoval, ale varuje, že tato cukrovinka nemá s čokoládou vůbec nic společného. Je to jen oslazené kakaové máslo. Která navíc v testu úplně propadla?

Bílá čokoláda je značně zavádějící název, protože pravá čokoláda, ať už je jakákoliv, obsahuje kakao, zatímco v této cukrovince je jenom kakaové máslo. Víceméně je to tedy oslazený a ochucený ztužený tuk.

"Kakaové boby najdeme jen v těch opravdu nejdražších bílých čokoládách a to jen malé procento," říká šéfkuchař restaurace Avantgarde Patrik Havlíček. "Ty, které stojí 20, 30 korun, jsou jen tuk, cukr a v lepším případě mléko."

Pokud ji přesto máte rádi, Patrik Havlíček pro vás otestoval, na které si opravdu pochutnáte a kterou je lepší nekupovat.

1. místo: Schogetten

Bílá čokoláda - 3
Foto: Martin Chamer


Cena: 19, 90 Kč
Složení: cukr, sušené odstředěné mléko, sušené plnotučné mléko, kakaové máslo, sušená smetana, sušená sladká syrovátka, máselný tuk, laktóza, emulgátor (sojový lecitin), přírodní vanilkové aroma.
Výrobce: Trumpf
Hodnocení: "Tady je cítit příjemná mléčná chuť, není tam tolik cukru. Je dobrá.

2. místo Milka

Bílá čokoláda - 6
Foto: Martin Chamer


Cena: 16, 50 Kč
Složení: cukr, sušené odstředěné mléko, kakaové máslo, sušená syrovátka, mléčný tuk, emulgátor (sojový lecitin), aroma.
Výrobce: Kraft Foods
Hodnocení: "Převládá mléko, což je fajn, má to smetanovou chuť, necítíte tolik cukru."
 

3. místo First Nice

Bílá čokoláda - 8
Foto: Martin Chamer


Cena: 13, 90 Kč
Složení: cukr, sušené plnotučné mléko, kakaové máslo, sušená syrovátka (z mléka), emulgátory (sojový lecitin, polyglycerol-polyricin-oleát), aroma.
Výrobce: Lidl Stiftung
Hodnocení: "Tady je hodně tuku, čím je ta čokoláda nažloutlejší, tím je ho tam víc, pokud za tím tedy nejsou barviva. Chuťově je ale slušná. Kromě tuku je tam cítit i to přidané mléko. Tuhle bych si eventuálně dal, i když nejsem příznivcem bílých čokolád."

4. místo Fin Carré

Bílá čokoláda - 7
Foto: Martin Chamer


Cena: 16, 90 Kč
Složení: cukr, plnotučné sušené mléko (18 %), sušená smetana (6 %), kakaové máslo, sušená sladká syrovátka, laktóza, emulgátor (slunečnicový lecitin), aroma: vanilin
Výrobce: Solent
Hodnocení: "Úplně cítíte na skusu cukr, to se vám u opravdové čokolády nestane. Žádná pecka."

5. místo Orion

Bílá čokoláda - 2
Foto: Martin Chamer


Cena: 22, 90 Kč
Složení: cukr, sušené mléko,kakaové máslo, emulgátor (slunečnicový lecitin) aroma
Výrobce: Nestlé
Hodnocení: "Hodně převažuje cukr, necítím tam ani trochu mléka, tahle mi vyloženě nechutná."

6. místo Ryelands

Bílá čokoláda - 5
Foto: Martin Chamer


Cena: 9, 90 Kč
Složení: cukr, sušené odstředěné mléko, sušené plnotučné mléko, kakaové máslo, sušená syrovátka, mléčný tuk, emulgátor (sojový lecitin, polyglycerol-polyricin-oleát), přírodní aroma (vanilkový extrakt).
Výrobce: Neuveden
Hodnocení: "Není tam cítit tolik cukru, ale chuť nic moc."

7. místo Chocolate

Bílá čokoláda - 4
Foto: Martin Chamer


Cena: 21, 90 Kč
Složení: cukr, sušené odstředěné mléko, sušená smetana, sušené plnotučné mléko, kakaové máslo, sušená syrovátka, laktóza, bezvodý mléčný tuk, emulgátor (sojový lecitin), vanilkový extrakt.
Výrobce: Tesco Polsko
Hodnocení: "Co bych k tomu řekl. Samý cukr, samý tuk, takže je to jedna velká kalorická bomba. Když sníte celou tabulku, tak několikrát překročíte doporučenou denní dávku. Na chuť cítíte jen tuk a cukr."

Pokračování na další stránce ...

Tagy: čokoláda testy bila test mléčná hořká