Veřejné zakázky by se měly vypisovat od milionu korun, požadují VV

9. 5. 2011 – 11:25 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Veřejné zakázky by se měly vypisovat od milionu korun, požadují VV
Od roku 2014 by se mělo na všechny zakázky bez výjimky vypsat výběrové řízení, a to od částky ve výši milion korun, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Snížení limitů na částku milion korun, kdy se musí povinně vypsat veřejná zakázka, zakázky nad 300 milionů korun by měly podléhat schválení vlády nebo zastupitelstva, navrhuje strana Věci veřejné v zákoně o veřejných zakázkách. Současně strana navrhuje spojit tento zákon s hlasováním o důvěře vládě.

"Považujeme ho za klíčový v rámci navrhovaných reforem a protikorupčních strategií," uvedl předseda strany Radek John.

Návrh počítá s tím, že limity pro stavební práce by se do roku 2014 snížit na tři miliony korun, dodávky a služby by se od roku 2013 snížily na milion korun.

Od roku 2014 by se mělo na všechny zakázky bez výjimky vypsat výběrové řízení, a to od částky ve výši milion korun.

"Vláda myslí protikorupční opatření opravdu vážně. Tímto zákonem signalizuje občanům, že stát bude s penězi hospodařit transparentně," uvedl předseda John.

Předloha proto nově zavádí povinnost u tendrů uveřejňovat informace a dokumenty, mezi které patří konečná cena veřejné zakázky, smlouvy, jejich změny a dodatky (obsah smluv s hodnotou od 500 tisíc korun), jména členů hodnotících komisí a písemné zprávy zadavatele o veřejné zakázce. "Navíc s třicetidenním předstihem bude oznámeno, že zadavatel hodlá vypsat veřejnou zakázku," dodal ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV).

Na zakázky nad 300 milionů korun, které bude schvalovat vláda nebo zastupitelstvo, bude muset být navíc vypsán i oponentní posudek.

Návrh nově ruší losování výherců veřejných zakázek a zavádí povinnost využívat elektronická tržiště pro nákup vybraných komodit. Ministerstvo pro místní rozvoj bude každoročně psát Zprávu o stavu veřejných zakázek v České republice, která bude popisovat fungování systému prostřednictvím ustálené řady indikátorů.

Pokud má dodavatel formu akciové společnosti, uvede aktuální seznam vlastníků akcií k datu podání nabídky, jejichž souhrnná jmenovitá hodnota představuje 10 procent základního kapitálu, počítá návrh zákona. Předloha zavede i tzv. Panel expertů, tedy seznam hodnotitelů odborně způsobilých hodnotit nabídky vedené ministerstvem pro místní rozvoj.

Na jednání zástupců koaličních stran ve formátu K9 strana navrhne debatu o zrušení listinných akcií na majitele. "Ty jsou jasný korupční materiál v této zemi. Kolují fámy, že poslanci jsou upláceni akciemi na majitele. Vláda musí dát jasný signál, že je proti takové praxi," uvedl John.

Kam dál?

- Firmy si vloni rozdělily veřejné zakázky za 239 miliard korun, 10 miliard šlo do zahraničí

- Firmy: Získat veřejnou zakázku bez úplatku nejde

-MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,510 23,690
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články