Většina lidí podporuje vyšší procento daní "bohatým"

18. 7. 2011 – 20:18 | Životní styl | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Většina lidí podporuje vyšší procento daní "bohatým"
Podrobnější analýza zjistila, že míra souhlasu s progresivním zdaněním příjmu poněkud klesá s rostoucí životní úrovní a příjmem respondenta či jeho domácnosti. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Dvě pětiny Čechů (41 procent) preferuje přímé zdanění příjmu před nepřímým zdaněním spotřeby, sedm lidí z deseti (70 procent) pak podporuje také progresivní zdanění příjmu. Vyplývá to z výsledků šetření Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) zveřejněných v pondělí.

Čtvrtina Čechů (26 procent) naopak upřednostňuje nepřímé daně ze spotřeby. Aktuální výsledky se příliš neliší od výsledků stejného šetření v březnu 2006.

Nepřímé zdanění spotřeby více preferují lidé s dobrou životní úrovní, dotázaní ve věku od 30 do 44 let, provozní pracovníci ve službách a obchodě a voliči ODS. Naopak zřetelně nižší preferenci zdanění spotřeby šetření zaznamenalo mezi respondenty se základním vzděláním, lidmi ve věku nad 60 let a důchodci. Přímé zdanění příjmu má relativně vyšší podporu mezi voliči ČSSD, nižší naopak mezi mladými ve věku 15 až 19 let.

<%Anketa28%>

Vyšší příjmy, více procentní daně

Průzkum také ukázal, že progresivní zdanění příjmu má podporu výrazné většiny české veřejnosti (Poznámka redakce: čtenáři serveru NašePeníze.cz zas tak výraznou podporu progresivnímu zdanění nedávají - vz anketa výše). Souhlas s ním vyjadřuje sedm z deseti (70 procent) lidí, když třetina (33 procent) uvedla, že "rozhodně souhlasí", a další více než třetina (37 procent) "spíše souhlasí". (Čtěte také: Progresivní daň nebude, alespoň ne prozatím)

Progresivní zdanění

Progresivní znamená odstuňovaný. Progresivní daň tedy znamená, že člověk s vyššími příjmy zaplatí víc nejen finančně (peněz), ale také větší procento.

Například:

Zaměstnanec s příjmem 10,000Kč by zaplatil daň 15% = 1500Kč

Zaměstnanec s příjmem 20,000Kč by zaplatil daň 18% = 3600Kč (u neprogresivního zdanění 3000Kč)

Opačný postoj zaujímá asi pětina (21 procent) lidí, z nichž 17 procent "spíše nesouhlasí" a jen čtyři procenta "rozhodně nesouhlasí". Zbývající necelá desetina (devět procent) nemá na věc utvořen názor. V porovnání s březnem 2006, kdy byla respondentům položena identická otázka, se přitom postoje nijak významně neposunuly. Pouze v případě nerozhodných odpovědí byl zaznamenán mírný pokles o čtyři procentní body. (Čtěte také: Ekonom: Progresivní zdanění bych nepřeceňoval)

Podrobnější analýza na základě sociodemografických znaků zjistila, že míra souhlasu s progresivním zdaněním příjmu poněkud klesá s rostoucí životní úrovní a příjmem respondenta či jeho domácnosti. Progresivní zdanění příjmu má dále relativně menší podporu mezi mladšími lidmi ve věku do 30 let, studenty a příznivci ODS nebo TOP 09, i když i v těchto skupinách podíl souhlasících vždy zřetelně převažoval nad nesouhlasícími. Naopak poněkud vyšší podporu mu vyjadřují lidé preferující ČSSD nebo KSČM.

Může vás zajímat:

- Daně podle ČSSD: Komu by sebrala a komu dala?

- VV chtějí firmám zvýšit daně, podle politologů jde o hysterický pokus na sebe upozornit

- Lidé s vysokými příjmy platí více na daních, procenta se jim však nezvýší

-Filip Sušanka | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,250
USD 23,520 23,620
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články