Vícepremiérka Peake: Vláda může ušetřit až 16 miliard a já vím jak!

14. 9. 2012 – 14:29 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vícepremiérka Peake: Vláda může ušetřit až 16 miliard a já vím jak!
Platy na ministerstvech jsou dost rozdílné, můžeme ušetřit až 16 miliard. Tvrdí Peake | zdroj: NašePeníze.cz

Až 16,2 miliardy korun by mohla podle vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) vláda do roku 2014 ušetřit na státní správě, pokud přistoupí na její návrh úsporných opatření. Peake to oznámila při páteční tiskové konferenci.

Vicepremiérka nejprve shrnula poznatky, které získala z jednotlivých ministerstev. Už zde se objevily nápadné skutečnosti. "Zajímavý údaj je rozdíl v průměrné výši mzdy na jednotlivých ministerstvech. Ten je až deset tisíc korun," řekla Peake. Zatímco je tak průměrná mzda na ministerstvu financí 40 496 korun či na rezortu dopravy 40 111 korun, na ministerstvu vnitra už to je jen 29 056 korun a na ministerstvu zahraničí 30 703 korun.

Rozdíly jsou i v počtu vedoucích zaměstnanců. Zatímco na ministerstvu školství mládeže a tělovýchovy připadá na vedoucí místo 3,7 zaměstnance na ministerstvu zemědělství už to je 14,1 zaměstnance.

Velkým problémem je podle Karolíny Peake také počet duplicit v agendách státní správy. "K duplicitám dochází nejen v rámci jednotlivých úřadů a jejich podřízených organizací, ale i mezi jednotlivými úřady," uvedla. Typickým příkladem je podle ní agenda v oblasti prevence bezpečnosti silničního provozu, kterou mají na starosti ministerstvo dopravy, ministerstvo vnitra, Centrum služeb pro silniční dopravu, Policie ČR, ale také kraje a jednotlivé obce.

"Cílem navrhovaných úspor je odstranit tyto zbytečné výdaje a duplicity a odstranit i výdaje státní správy na nákupy, kde se nakupuje zvlášť pro rezort a zvlášť pro podřízené organizace," dodala Peake. Není podle ní nutné, aby ministerstva i jejich podřízené organizace měly vlastní personální odděleni, účetní oddělení a často také své zcela nekompatibilní IT systémy. "Alespoň v jednotlivých rezortech bychom měli dojít k centralizaci těchto služeb," vysvětlila.

Dále je třeba podle jejího návrhu odstranit činnosti nesouvisející s výkonem státní správy. Jako příklady Peake uvedla cukrárnu ministerstev vnitra, hotely, rekreační zařízení, vlastní rezortní autoškoly, lázně či státní statky. Zároveň vicepremiérka přiznává, že s redukcí agend a multiplicit také souvisí snížení počtu zaměstnanců a to i těch, kteří pouze zajišťují chod ministerstev a nevykonávají žádnou odbornou činnost.

Z celkových 265 podřízených organizací státní správy se tak navrhovaná racionalizace nedotkne pouze 117 z nich. "Je to ořezávání tuku ze státní správy. Opatření jsou navržena za všechna ministerstva dle zjištěných nedostatků. Všechna ministerstva si za poslední roky nechávala vypracovat z Operačního programu lidské zdroje celou řadu projektů pro redukci agend a racionalizaci svých úřadů. Bylo do toho nalito mnoho peněz v řádu stovek milionů korun, ale výsledky byly mizivé," dodala Peake.

Východiskem pro úspory je tak podle šéfky LIDEM "koncept malého ministerstva". Takové ministerstvo by zajišťovalo pouze politické strategie, legislativní činnost, metodické vedení výkonu státní správy a věnovalo by se mezinárodním vztahům a vrchnímu státnímu dozoru s tím, že by si pro zajištění všech jmenovaných činnosti mohlo zřizovat podřízené organizace.

Celá struktura jejího návrhu úspor se dělí na tři části. První jsou "rychlá opatření", mezi které patří zjednodušení řídící struktury, snížení počtu vedoucích zaměstnanců na rezortech či rušení činností nesouvisejících s výkonem státní správy. Ta jsou proveditelná rozhodnutím ministrů v řádu týdnů až měsíců. Patří zde také například návrh na spojování výzkumných ústavů, které by mohly být převedeny pod Akademii věd ČR nebo pod vysoké školy.

 

Druhou skupinu tvoří střednědobá opatření, kde je nutná i změna legislativy. Jako příklad vicepremiérka uvedla vytvoření společného regulátora sloučením Energetického regulačního úřadu, Českého telekomunikačního úřadu a Rady pro televizní a rozhlasové vysílání při zachování rady jako takové či včlenění Českého báňského úřadu do ministerstva průmyslu a obchodu.

Poslední částí je "identifikace zbytných aktiv" ministerstva a podřízených organizací. Ty totiž hospodaří také se zajímavými nemovitostmi, které mají velmi vysoké účetní hodnoty. "Je zbytečným plýtváním, pokud v těchto sídlech sídlí státní správa, zatímco by se dala prodat či ještě lépe pronajmout," řekla Peake.

Vicepremiérka také uvedla, že očekává silný odpor dotčených úřadů a institucí, avšak bude úspory prosazovat s daleko větší radostí než třeba změnu DPH. Řeč přišla také na potenciální rušení celých ministerstev. "Jedno z ministersttev, o kterém je možné uvažovat o sloučení, je ministerstvi kultury, kde dělá 60 procent pracovníků zajišťuje chod ministerstva a jen 40 procent dělá agendu," reagovala Peake.

Miroslav Kyncl | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,290 23,470
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články