Vjezd autem do Prahy vás vyjde na 120 korun

21. 10. 2009 – 10:01 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vjezd autem do Prahy vás vyjde na 120 korun
Foto: NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Hlavní město Praha již několik let plánuje zpoplatněný vjezd do vnitřního okruhu Prahy. Měl by se tak, vyřeši mnohdy kalamitní stav na některých Pražských tepnách. Magistrát si nechal podle Hospodářských novin (HN) za 30 milionů vypracovat studii, jak by měl celý projekt vypadat. Zavedení systému bude stát 640 milionů a náklady v prvním roce se vyšplhají ke 430 milionům. Se zavedením mýtného v Praze se počítá od roku 2015.


Studie, kterou si Praha nechala vyhjotovit předpokládá, že by se hustota provozu v Praze měla zavedením mýtného snížit o 20 procent.

- Evropská unie chce jednotný mýtný systém v celé Evropě
- Mýtné budou od ledna platit vozy nad 3,5 tuny a od roku 2011 budeme používat elektronické viněty

\"Na systému mýtného se může začít pracovat tak za tři nebo čtyři roky. Prozatím to nejde, protože to nepovoluje současná legislativa. Celý projekt bude navíc tak finančně náročný, že prozatím není na pořadu dne,\" uvedl pro HN náměstek pražského primátora Rudolf Blažek.

Prozatím se bude řešit otázka jakým způsobem se mýtné bude platit a kdo všechno. Zda mýtné zaplatí i Pržští obyvatelé, nebo jen řidiči s bydlištěm mimo Prahu.

Jasné také není, zda se bude platit každý jednotlivý vjezd, nebo bude účtován vjezd na celý den bez ohledu na počet vjezdů v daném dni.

\"To je všechno otevřené. Zatím jsme v rovině úvah a plánů. Podrobnosti budeme řešit ve chvíli, až systém mýta začneme uvádět do provozu,\" dodal Blažek.

Je možné, že pokud se mýtné v Praze osvědčí, přistoupí k zavedení mýta i další větší města ČR s problémem přeplněných silnic v centrech.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,390 23,570
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články