Vláda pokračuje v úsporách, chce zjistit co dělají úřady zbytečně

6. 6. 2012 – 9:06 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vláda pokračuje v úsporách, chce zjistit co dělají úřady zbytečně
Cílem je uspořit ve státní správě pro rok 2014 částku 11,9 miliardy korun a v roce 2015 dokonce 24,8 miliardy, Foto: Vlada.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Česká vláda pokračuje v plnění úsporných opatření. Poté co snížila platy úředníkům chce zjistit, co dělají úřady zbytečně. To by mohlo státu ušetřit další desítky miliard korun.

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) by měl ve středu pověřit místopředsedkyni vlády Karolínu Peake (LIDEM) přípravou úsporných opatření pomocí zjednodušení agend a zrušením duplicit ve státní správě.

"Vytvořili jsme formulář, do kterého musí jednotlivé rezorty a vedoucí ústředních správních orgánů uvést a na Úřad vlády do 15. července zaslat soupis agend, organizační strukturu a počty zaměstnanců úřadů i podřízených organizací," uvedla Peake. Místopředsedkyně vlády by pak měla získaná data analyzovat a do 30. září předložit kabinetu návrh na redukci.

Úspora v desítkách miliard

Cílem je uspořit ve státní správě pro rok 2014 částku 11,9 miliardy korun a v roce 2015 dokonce 24,8 miliardy. "Doufám, že si přijetím tohoto úkolu nešiji bič více na sebe než na ostatní rezorty. Rezistence vůči rušení bude jistě veliká," připojila vicepremiérka. Ke spolupráci plánuje přizvat experty z Komise pro hodnocení dopadů regulace nebo odborníky z Národní ekonomické rady vlády.

Balík úsporných opatření Nečasův kabinet odsouhlasil 11. dubna. Jeho cílem je udržet schodek státního rozpočtu v letech 2013 až 2015 pod třemi procenty hrubého domácího produktu s tím, že dvě třetiny úspor budou na výdajové straně a jedna třetina na příjmové straně státního rozpočtu.

-Jan Kálal, Jan Drahorád | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,650 23,830
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články