Vláda potřebuje peníze, zavádí nové poplatky, nebo je zvyšuje

3. 4. 2013 – 17:23 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vláda potřebuje peníze, zavádí nové poplatky, nebo je zvyšuje
Zdražit by se měl poplatek i za vydání občanky při ztrátě, odcizení nebo zničení, a to ze 100 na 200 korun. Foto:NašePeníze.cz | zdroj: NašePeníze.cz

Jak vytáhnout z občanů další peníze? Zavedou se nové poplatky, rozhodl kabinet Petra Nečase (ODS). Chce, aby se zpoplatnilo částkou 200 korun vydání občanského průkazu při zápisu nové adresy trvalého bydliště, změně jména, stavu či při zápisu akademického titulu.

Nově by mělo být zpoplatněno také stěhování, respektive změna trvalého bydliště. Ta by podle návrhu vlády stát občana 300 korun. Ukončení pobytu na území České republiky se zpoplatní částkou 150 korun.

Zdražit by se měl poplatek i za vydání občanky při ztrátě, odcizení nebo zničení, a to ze 100 na 200 korun.

Argumentem vlády pro zavedení nových a zdražení současných poplatků je především velké množství žádostí na změnu trvalého bydliště, které úřady řeší a s tím související vysoké náklady. Úřady podle ministerstva vnitra řeší ročně 40 tisíc zrušení trvalých pobytů.

Problémem je podle ministerstva také vzrůstající počet účelových rušení adres, lidé se tímto aktem údajně snaží vyhnout zásahu exekutora, který má oprávnění zabavovat věci právě v místě trvalého bydliště.

Vybrané peníze by byly příjmem obcí.

Jitka Zadražilová | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,180 25,320
USD 23,370 23,550
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články