Voda má zdražit. Vodárny nemají kvůli spořivosti lidí na údržbu

4. 8. 2018 – 9:08 | Energie | Martin Slapnička | Diskuze:

Voda má zdražit. Vodárny nemají kvůli spořivosti lidí na údržbu
zdroj: freeimages.com

Celý život nás společnost učí, že máme šetřit eletřnou, vodou, či plynem. Nicméně zákon matematiky je v tomto naprosto jasný. Pokud spotřebitelé danou energií šetří, klesá dodavateli obrat a zisk. Náklady na provoz infrstruktur však zůstává obvykle stejný. Právě proto nás čeká zdražování nejen eletřiny, ale také vodného.

V Evropě sice patříme, co se týče vody, mezi největší šetřílky - od sametové revoluce spadla její spotřeba o polovinu - její cena se ale pořád zvyšuje. Je to prý kvůli rostoucím fixním nákladům, například za údržbu vodovodních sítí.

Kdo šetří, má za tři - tohle přísloví ale českým domácnostem tentokrát moc nevychází. Ve spotřebě pitné vody jsme sice jedním ze šampionů evropských zemí, naší peněžence to ale neulevuje. Od roku 1989 spadla spotřeba vody o 50 procent. Méně vody užívají už jen Estonci, Slováci nebo Malťané.

"Jsme už skoro na hygienickém minimu. Dříve ta spotřeba byla kolem 170 litrů na osobu na den a nyní je to zhruba 88 litrů na osobu na den," řekl TV Nova vodohospodář Oldřich Vlasák.

Na první pohled to sice zní jako dobrá zpráva - právě naše úspornost ale, kromě jiného, stojí za tím, že cena vody ještě více roste.

"Zdražování dodávky pitné vody a její nižší spotřeba jsou do jisté míry spojité nádoby. Je to dáno vysokým podílem fixních nákladů spojených se samotnou existencí infrastruktury vodovodů a kanalizací," uvedl náměstek ministra zemědělství Jan Duda.

Ekonom Radek Novotný radí převzít správu městských a krajských vodáren zpět pod města a kraj v podobě veřejné služby. "Aby se nehonily zisky, které pak skončí mimo republiku," vysvětluje Novotný.

Voda nicméně není jedinou položkou, která zatěžuje úspory. Od počátku roku totiž strmě stoupají i ceny elektřiny - takto vysoké byly naposledy zhruba před šesti lety.

Zdražení vody a energií asi nejvíce pociťují lidé v rodinných domech. Jen třeba na zalévání zahrady ročně spotřebují tisíce litrů nebo používají elektřinu na vytápění velkých prostor. V takovém případě za ni zaplatí ročně i několik desítek tisíc korun.

Zdroje:

Kurzy

Kurzovní lístek: 20.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,350
USD 23,620 23,800
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články