Vrátit zboží zakoupené na splátky nemusí znamenat zbavení dluhu

19. 1. 2015 – 18:55 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vrátit zboží zakoupené na splátky nemusí znamenat zbavení dluhu
Na poradenskou linku dTest se v posledních týdnech obrátilo několik spotřebitelů s dotazy k povinnosti hradit úvěr, přestože od kupní smlouvy odstoupili do 14 dnů. Příběhy volajících se shodují do nejmenších detailů. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Spotřebitelům, kteří se v chodbách obchodních center nechají zlákat k nákupu masážního polštářku financovaného úvěrem od společnosti Essox a následně využijí práva odstoupit od kupní smlouvy do 14 dnů, tímto krokem starosti nekončí. Essox s.r.o. v obchodních podmínkách vylučuje zánik úvěru a po spotřebitelích vyžaduje splátky. Takové ujednání však nelze pokládat za platné.

Na poradenskou linku sdružení dTest se v posledních týdnech obrátilo několik spotřebitelů s dotazy k povinnosti hradit úvěr, přestože od kupní smlouvy odstoupili do 14 dnů. Příběhy volajících se shodují do nejmenších detailů.

Začalo to oslovením jedním z pracovníků společnosti Wellmax Trade s.r.o. v prostorách obchodního centra, kdy s nabídkou masážního polštářku bylo spojeno i losování slevy. Spotřebitelé omráčeni 50% úsporou podepisují vedle kupní smlouvy i smlouvu úvěrovou a polštářek si odnášejí domů. Záhy si však uvědomí, že se bez nového zboží obejdou. A tak písemně oznamují prodejci, že odstupují od kupní smlouvy. O odstoupení dávají vědět i poskytovateli úvěru, společnosti Essox s.r.o.

Dříve bylo automatické zrušení úvěru navázaného na kupní smlouvu vyhrazeno pouze pro takzvaný spotřebitelský úvěr ve výši od 5000 Kč. Od ledna 2014 se s odstoupením od kupní smlouvy sjednané na dálku nebo mimo obchodní prostory zruší i úvěr nižší, kupříkladu ve výši 4990 Kč, což je kupní cena masážního polštářku po slevě.

Společnost Essox ve svých obchodních podmínkách zánik úvěru vylučuje. Zákon říká, že účinky odstoupení od kupní smlouvy se vztahují i na úvěr. Odlišná úprava je sice možná, ovšem pouze jako výsledek dohody mezi poskytovatelem úvěru a spotřebitelem. Pokud spotřebitel nemá reálnou možnost ovlivnit obsah smlouvy o poskytnutí úvěru a vylučující ustanovení není dostatečně srozumitelné a vysvětlené, nemůžeme na něj pohlížet jako na platné.

Spotřebitelé mají právo odstoupit od smlouvy na koupi zboží uzavřené mimo obvyklé obchodní prostory například u sebe doma, na ulici nebo v restauraci. Stánek v obchodním centru sice lze považovat za prostor obvyklý k podnikání, ovšem rozhodující je způsob oslovení zákazníka, které probíhá v chodbě obchodního centra. V takových případech občanský zákoník garantuje právo odstoupit od kupní smlouvy uzavřené následně ve stánku.

Je zcela logické, že spotřebitel nemá být vázán smlouvou o úvěru, jestliže odstoupil od kupní smlouvy a není tedy naplněn účel financování. Tím, že český zákonodárce umožnil smluvní vyloučení zániku úvěru při odstoupení, nesprávně implementoval úpravu doplňkových smluv z evropské směrnice o právech spotřebitelů, podle které by doplňková smlouva měla vždy sdílet osud smlouvy hlavní, typicky koupě a na ni navázaný úvěr. Výjimka z pravidla zániku úvěru při odstoupení je v rozporu s evropským standardem ochrany spotřebitele a vede ke zhoršení postavení českých spotřebitelů, protože ponechává čistě na vůli poskytovatele úvěru, zda bude spotřebitel úvěrem vázán i přes zrušení kupní smlouvy nebo nikoli.

Vyjádření společnosti ESSOX k tiskové zprávě dTest :
Společnost ESSOX důrazně popírá informace zveřejněné organizací dTest v tiskové zprávě ze dne 16. ledna 2015. Uvedené informace se nezakládají na pravdě, významně zkreslují skutečnost a účelově poškozují dobré jméno společnosti ESSOX.

dTest uvádí ve zveřejněné zprávě, že „Essox s.r.o. v obchodních podmínkách vylučuje zánik úvěru a po spotřebitelích vyžaduje splátky.“ Taková informace je zcela nepravdivá – ESSOX v obchodních podmínkách tzv. vázaného úvěru jasně uvádí následující:

Jestliže klient - spotřebitel platně odstoupí od kupní či jiné smlouvy, kterou nabyl financované zboží dle čl. III. odst. 4 OP, zaniká též Smlouva. O této skutečnosti je klient – spotřebitel povinen společnost neprodleně informovat…

Zpráva společnosti dTest je účelově vykonstruovaná a byla zveřejněna bez toho, aby měla společnost ESSOX jakoukoli možnost se pracovníkům dTest k jejich domněnkám vyjádřit.

„Informace zveřejněné dTestem jsou zcela nesmyslné. Společnost ESSOX podobné situace řeší standardním procesem a může prokázat, že se zákazníky zmíněného prodejce zboží komunikuje a radí jim v postupu, jak úvěrovou smlouvu ukončit. Řádně učiněné odstoupení od smlouvy akceptuje ESSOX vždy a bez ohledu na výši spotřebitelského úvěru, zcela v souladu s platnými právními předpisy a obchodními podmínkami,“ uvádí Lenka Červáková, vedoucí právního oddělení společnosti ESSOX.

Se společností Wellmax Trade s.r.o. ESSOX řešil několik případů odstoupení od kupní smlouvy klientem a výsledkem bylo úplné ukončení jak kupní, tak i úvěrové smlouvy.

Často bývá v podobných případech potíž u prodejce zboží, který odmítá oprávněnost odstoupení od kupní smlouvy. Společnost ESSOX je v podobných případech v kontaktu s prodejci i jejich klienty a pokud k odstoupení od smlouvy dojde, ruší obratem i úvěrovou smlouvu. „V minulosti jsme dokonce s některými partnery z důvodu, že se nám jejich chování v těchto případech nejevilo v souladu se zákonem, ukončili spolupráci,“ dodává Lenka Červáková.

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,200 25,320
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články