Vymáhací praktiky ČEZ jsou kritizovány i ze stran odborníků

5. 2. 2010 – 17:08 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vymáhací praktiky ČEZ jsou kritizovány i ze stran odborníků
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

AKTUALIZOVÁNO 6.2.2010 8:00 - V posledních dnech se po téměř roce a půl v mediích objevily zprávy o obvinění zaměstnanců dceřiné firmy ČEZ z vydírání při vymáhaní pohledávek za neplatiči elektrické energie a o praktikách specializovaného oddělení NTZ.

Asociace inkasních agentur (AIA), zastává názor, že dlužníci musí za své konání nést odpovědnost a důsledky. Na druhé straně je nezbytné, aby se při vymáhání pohledávek postupovalo zásadně v souladu se zákony a etickým kodexem. Členové AIA denně řeší stovky případů osobních návštěv dlužníků a do dnešního dne jsme nezaznamenali žádný případ porušení osobní nedotknutelnosti dlužníka. Práce inspektorů pro osobní návštěvy dlužníků je velice náročná, zejména po psychologické stránce, ale nelze si ji splést s armádním nebo policejním cvičením a dokazováním si své síly.

"Proto se AIA domnívá, že je nezbytné, aby v oblasti správy pohledávek působily jenom společnosti, které jsou důvěryhodné, vykonávají svou činnost v souladu se zákony České republiky a v souladu s etickým kodexem, přesahujícím rámec jedné země." Uvedla k problematice AIA.

Členové AIA jsou přesvědčeni, že s ohledem na finanční krizi se zvýší počet dlužníků neschopných splácet své závazky, nebo schopných splácet závazky v delší době. To však neopravňuje věřitele k tomu, aby na dlužnicích uplatňovali svou sílu, i když se jedná o věřitele, který jsou svým způsobem monopolní a mohou svého postavení a významu využít, v horším případě zneužít..

Podle názoru premiéra Fischera má každý - tedy občané i firmy - nezadatelné právo na ochranu před trestnou činností a aktivitami vykazujícími znaky takového jednání. Ministerský předseda považuje za vyloučené, aby kdokoli k takové ochraně užíval jiné prostředky, nástroje a metody, než jaké dovolují zákony. "Žádná instituce, ať už soukromá či polostátní, nemůže vytvářet jednotky nebo skupiny, jejichž smyslem by bylo suplování činnosti ve výhradní kompetenci státu respektive orgánů činných v trestním řízení." Uvedl Fischer.

Premiér Jan Fischer v tomto smyslu apeluje na ministra financí a další reprezentanty zastupující výkon akcionářských práv státu ve společnosti ČEZ, aby dohlédli na zákonnost všech procesů v této společnosti.

Kam dál?
- Elektřina: Jak změnit dodavatele elektrické energie?
- Jak se zjišťují a řeší neoprávněné odběry elektřiny?

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,240 25,360
USD 23,400 23,580
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články