Vypověď z nájmu nepůjde dát lidem starším sedmdesáti let

1. 2. 2011 – 21:18 | Bydlení | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vypověď z nájmu nepůjde dát lidem starším sedmdesáti let
Nájemníci bytů by měli podle návrhu ministerstva také více povinností, Foto: SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ústavně-právní výbor Poslanecké sněmovny se v úterý shodl na pozměňovacím návrhu občanského zákoníku, který mírní sociální klauzule. Nájemníkovi staršímu 70 let by majitel domu či bytu neměl dát výpověď z nájmu.

Majitel nemovitosti by měl nechat nájemníka staršíhjo 70 let v nemovitosti dožít

"K žádnému věcnému posunu v novele občanského zákoníku, který navrhuje ministerstvo pro místní rozvoj, pozměňovacím návrhem nedochází. Návrh však mírní sociální dopady. Zavádí, že po dosažení věku 70 let by nebylo možné, aby pronajimatel dal nájemníkovi výpověď z nájmu," vysvětlil Mediafaxu poslanec a člen ústavně-právního výboru Stanislav Polčák z TOP 09.

 

TIP: Nový zákoník zakáže předávání bytů vnoučatům i přelidnění bytů

 

Majitel domu tak musí nechat nájemníka staršího 70 let v nemovitosti dožít za stávajících podmínek, tedy i za stejnou výši nájmu, dodal Polčák. Novela zákoníku, kterou sněmovně ministerstvo předložilo v původním znění, určila věk, od kterého není možné nájemníkovi dát z bytu výpověď, na 75 let.

Návrh, který předložilo sněmovně ministerstvo pro místní rozvoj, stanovuje podmínky pro výpovědi z nájmu. Ta musí být písemná a musí obsahovat poučení nájemce o možnosti podat do 60 dnů žalobu na určení neplatnosti výpovědi k soudu.

Nájemníci bytů by měli podle návrhu ministerstva také více povinností. Pronajímateli by měli sdělovat osobní údaje všech osob bydlících v bytě.

Cílem návrhu je podle předkladatelů především uvolnit ruce pronajímatelům a liberalizovat smluvní vztahy při pronajímání bytů. Přísnější pravidla budou naopak platit pro nájemníky.

"Při vzniku nájmu oznámí nájemce pronajímateli počet osob v bytě, jejich jména, příjmení a data narození. Změny těchto údajů, uzavření manželství nebo přechod nájmu oznámí nájemce pronajímateli bez zbytečného odkladu; neučiní-li to nájemce ani do dvou měsíců, kdy změna nastala, má se za to, že hrubě porušil svoji povinnost," vymezuje povinnosti novela.

Materiál dále zužuje okruh osob, které může nájemce přijmout do domácnosti bez souhlasu pronajímatele. Výměna bytů mezi nájemníky se bude moci uskutečnit také jen se souhlasem pronajímatele.

-Karolina Brožová | MED

Kam dál?

Více o nájemním bydlení: Bydlení v nájmu dostane brzo nová pravidla

- Jak vzrostou náklady na bydlení plánovaným zvýšením DPH?

Může se hodit: Nájemní smlouva

 

Kurzy

Kurzovní lístek: 24.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,340
USD 23,570 23,750
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články