Výrobci: Na podzim zdraží elektronika v celé Evropě

13. 6. 2011 – 10:26 | Spotřebitelé | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Výrobci: Na podzim zdraží elektronika v celé Evropě
Ceny porostou v řádech jednotek procent, Foto: AEG Electrolux | zdroj: NašePeníze.cz

Po letních prázdninách začne pravděpodobně zdražoval elektronika od všech významných výrobců a to v celé Evropě. Ceny porostou hlavně kvůli růstu nákladů na suroviny, především oceli a umělé hmoty.

Švédský výrobce domácích spotřebičů Electrolux chce kvůli růstu cen surovin, jako je například ocel, a nákladů na dopravu zdražit všechny své výrobky v Evropě.

Ceny se podle firmy zvednou od 1. října o pět až sedm procent. "Během posledních 18 měsíců průměrné ceny některých nejdůležitějších surovin pro Electrolux stouply o 40 až 90 procent, a značně vzrostly i náklady na dopravu. Tento trend se nyní stabilizuje, ale nejsou zde žádné známky širší velké korekce směrem dolů k původním cenám," napsala firma Electrolux v prohlášení.

Ceny zvyšuje kvůli růstu nákladů na suroviny, především oceli a umělé hmoty, také firma Whirlpool. Obě společnosti se snaží vyšší náklady vykompenzovat částečně růstem na rozvíjejících se trzích.

Electrolux už dříve uvedl, že zvýší ceny v Severní a Latinské Americe. V Severní Americe mají ceny v průměru stoupnout o čtyři procenta.

Electrolux je druhým největším výrobcem domácích spotřebičů na světě. Čistý zisk společnosti se v prvním čtvrtletí letošního roku propadl o 50 procent na 457 milionů švédských korun (zhruba 1,2 miliardy Kč).

Dá se tak předpokládat, že prodejní ceny budou zvyšovat i ostatní významní hráči v oboru elektroniky. Na druhou stranu ceny elektroniky dlouhodobě spíše klesají. Je proto možné že zdražení se nijak neprojeví, nebo jen minimálně tak, že jej budou v rámci marže schopni absorbovat predejci.

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,150 25,270
USD 23,380 23,560
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články