Výrobci Voltarenu či Panadolu asi klamali zákazníky

31. 8. 2017 – 9:44 | Spotřebitelé | red | Diskuze:

Výrobci Voltarenu či Panadolu asi klamali zákazníky
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Výrobci léků Voltaren, Panadol a Maxiclear na Novém Zélandu dostali úřední výzvu k nápravě svých marketingových aktivit. Na trh totiž uvedli nové přípravky s vylepšeným názvem, který slibuje dojem vyšší účinnosti. Účinná látka, kterou obsahují, je ale stejná jako v těch předchozích.  

Společnosti produkující výrobky Voltaren, Panadol a Maxiclear uvedly na trh stejné léky s odlišným názvem (například Voltaren Emulgel a Voltaren Osteo Gel). Jejich různé pojmenování by podle komise v zákaznících mohlo vyvolat dojem, že jde o vylepšené přípravky s vyšší účinností. Složení tomu ale nenapovídá.

Odlišná pojmenování jsou tak podle komise zavádějící, jak uvádí novozélandská spotřebitelská organizace Consumer, která obchodní komisi k napomenutí inspirovala.

Psali jsme: Léky na předpis: Nikdo neví, kolik skutečně stojí. Ani stát!

Organizace Consumer už v březnu 2017 upozornila na možnost, že by některé názvy léků mohly ve spotřebitelích vyvolávat neadekvátní očekávání. Jde například o zmíněný Voltaren Emulgel, který byl na trhu veden již v roce 2006, a Voltaren Osteo Gel, který se začal prodávat asi o pět let později. Oba přitom obsahují stejnou účinnou látku a tak lze očekávat, že budou i na zdravotní neduhy působit stejně.

Obchodní komise dala organizaci Consumer za pravdu s tím, že podobná situace nastala i u několika léků Panadol nebo Maxiclear. Stejné složení mají podle komise třeba i Panadol Osteo Caplets a Panadol Long-lasting back and neck protectors, ale i další dvojice léků s odlišnými názvy a stejnými účinky.

Komisaři výrobce těchto produktů napomenuli před podobným jednáním s tím, že pokud by v něm pokračovali, mohlo by vést až k soudnímu jednání.

K podobnému průběhu došlo i v Austrálii, kde tamější Nurofen Reckitt Benckiser musel zaplatit pokutu ve výši asi 1,6 miliónů dolarů za řadu identických produktů proti bolesti, které se prodávaly pod různými názvy.

Zdroje:
dTest, Consumer

Kurzy

Kurzovní lístek: 25.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,130 25,250
USD 23,350 23,530
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články