Vysněné bydlení si může dovolit jen pětina čechů

24. 9. 2018 – 12:03 | Bydlení | red | Diskuze:

Vysněné bydlení si může dovolit jen pětina čechů
Ilustrační foto | zdroj: freeimages.com

Ceny nemovitostí v České republice jsou stále vysoké a stoprocentní hypotéky už skoro žádná banka neposkytuje. Podle průzkumu serveru Bezrealitky.cz je průměrný Čech připraven investovat do svého bydlení 2,3 milionu korun.  

Výrazně více než zmíněných 2,3 milionu korun mají připraveno jen obyvatelé Prahy a větších měst. I tak jsou však částky tak nízké, že při současných cenách nemovitostí by si vysněné bydlení mohla dovolit pouze necelá pětina Čechů. Uvedená částka může být jak v hotovosti, tak i se započtením hypotečního úvěru.

Průměrná nabídková cena bytu v přímém prodeji v Praze atakovala nové maximum a je na 75 % ceny průměrné novostavby. Na nový strop se dostala i cena domu v hlavním městě. Ve středních Čechách se začínají více prodávat malé a středně velké rodinné domy. V Jihomoravském a Moravskoslezském kraji se o zhruba 10 % oživila poptávka po bydlení,“ upřesňuje Hendrik Meyer, CEO Bezrealitky.cz.

Lidé z požadavků neslevují

Zájemci o bydlení nechtějí moc slevit ze svých požadavků. I když je cena nejdůležitějším faktorem, nechtějí lidé slevit ani z požadavků na velikost bytu. Jenže tím pádem se mnohým nepodaří pořídit vysněné bydlení. Zmíněná částka 2,3 milionu odpovídá malému bytu 1+kk, nebo malému domku mimo velká města.

Na serveru Bezrealitky.cz se prodávají seconhandové nemovitosti. Zájem je ale podobný napříč celým realitním trhem. „Malé dvoupokojové byty 2+kk jsou nejžádanějším zbožím na pražském rezidenčním trhu. Jen ve druhém čtvrtletí letošního roku jich developeři prodali celkem 506, což představuje takřka 40procentní podíl na celkových prodejích. Na druhém místě v zájmu následují jednopokojové garsonky,“ uvádí statistiky společnosti Ekospol.

V Praze mají lidé na bydlení 3,5 milionu korun

Podle průzkum jsou lidé v hlavním městě schopni investovat do nového bydlení 3,5 milionu korun, kolem tří milionů dokáží připravit obyvatelé Jihomoravského a Plzeňského kraje. Kolem 2,5 milionů mohou do bydlení vložit také Středočeši a obyvatelé Olomouckého a Libereckého kraje. Jen milion jsou schopni investovat do bydlení lidé z Moravskoslezského a Karlovarského kraje a na Vysočině.

Podle údajů Fincentrum Hypoindex dosahuje průměrná hypotéka částky přes 2,2 milionu korun. Ukazatel neřeší, zda se jedná o nové nebo starší nemovitosti. Ale znamená to, že lidé mohou utratit za bydlení vyšší částku, než jen 2,3 milionu korun. Záleží, z jakého pohledu se na ceny realit podíváme.

Navíc nabídkové ceny často neodpovídají těm realizovaným. Ceny, které posloužily jako podklad pro průzkum společnosti Bezrealitky.cz jsou „nabídkové.“ Zachycují tedy, za kolik byla majitelem nemovitost nabídnuta k prodeji, skutečné prodejní ceny mohou být tedy jiné.

Tabulka: Aktuální průměrné ceny bytů nabídnutých do přímého prodeje ve druhém kvartálu 2018.

Zdroj: Bezrealitky.cz

-Monika Lukešová | Více na Hypoindex.cz

Zdroje:
Hypoindex.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 19.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,250 25,370
USD 23,640 23,820
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články