Vysoké daně dusí ekonomiku, lidé i firmy šetří

13. 7. 2012 – 8:18 | Domácí | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vysoké daně dusí ekonomiku, lidé i firmy šetří
Životní úroveň mnoha lidí, především těch odkázaných z toho nebo onoho důvodu na dávky nebo nízké mzdy, v desítkách či stovkách tisíc případů výrazně poklesla, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Pokus plný bezmoci. Národní banka snížila svoji klíčovou sazbu na půl procenta. Chce tak rozhýbat ekonomiku. Je to marné gesto, ekonomice by daleko spíše pomohlo snížení daňové zátěže. Ale tak daleko moc Bankovní rady nesahá.

Českou ekonomiku dusí nízká domácí poptávka. Rozpočet je v ještě větších problémech, než jaké měly být podle plánu. I když daň z přidané hodnoty vzrostla, vybírá se z ní méně peněz než loni (v souladu s Lafferovou křivkou). Lidé nenakupují a firmy neinvestují. Peníze jsou sice levné a teď by teoreticky mohly zlevnit ještě více, ale mnozí občané nemají na splácení aktuálních dluhů, natož aby si pořizovaly další. Podniky po období úvěrové krize nemají zájem o bankovní peníze, raději doplňují vlastní kapitál a omezují investice.

Správné je se zeptat, proč podniky neinvestují a lidé nekonzumují, neutrácejí. Nemají totiž důvěru, nevěří v pozitivní vývoj. Vláda jim vnucuje penzijní reformu, kterou nechápou, nevzali ji za svou. Omezuje se péče v nemocnicích, dělají se rozsáhlé změny v sociálním systému, ale zároveň se ruší opatření, do kterých byly investovány miliardy korun a to z rozhodnutí stejných politických stran, jaké jsou u moci i nyní. Je to jako s prodlouženou víkendovou dobou provozu hromadné dopravy v Praze. Před volbami byla slíbena, zavedena a nedlouho po zavedení také zase zrušena. Volič zakroutí hlavou a myslí si svoje. Čehož výsledkem je, že bude považovat MHD za cosi, co také jednoho dne nemusí jezdit, takže je možná lepší jet rovnou autem. Nebo uzavření stanice Národní třída. Původně město chtělo stanici zavřít na 16 měsíců, pak na nátlak občanů povolilo necelý rok – a vida, nyní jsou to roky hned dva. Nehledě na to, že předvolební slib hlavních stran byl: Nezvýšíme daně. Děje se úplný opak.

Ani podniky a ani občané nevěří tomuto státu, nevěří vedení měst, nevěří ani vedení krajů. Proto lidé neutrácejí. Nevidí konzistentní vizi, která by byla naplňována soustavnou a nepřerušovanou prací. Politická scéna nenabízí silné osobnosti, jasně definované a pevné v postojích. Krize let 2008 až 2010 byla skutečnou ekonomickou krizí, jenom neobyčejně specifickou a hlubokou. Naše současná situace je opravdovou krizí důvěry v budoucnost.

Faktem je, že životní úroveň mnoha lidí, především těch odkázaných z toho nebo onoho důvodu na dávky nebo nízké mzdy, v desítkách či stovkách tisíc případů výrazně poklesla. Ale ve skutečnosti by obyvatelstvo jako celek utrácet mohlo a má co utrácet. Jenže šetření a odklad spotřeby se stal občanským postojem. Lidé z příhraničí jezdí na nákupy do okolních levnějších zemí, řidiči kamionů tankují všude, jenom ne u českých pump… Lidé i firmy hlasují peněženkami.

Kurzy

Kurzovní lístek: 23.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,140 25,260
USD 23,500 23,680
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články