Vyvlastníme majetek, aby tam mohla soukromá firma těžit uhlí?

25. 11. 2012 – 15:26 | Naše peníze | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vyvlastníme majetek, aby tam mohla soukromá firma těžit uhlí?
Ministr Kuba: Vyvlastnění majetku musí být ve prospěch státu, ne soukromých společností Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Ve prospěch státu, a ne privátní společnosti musí být každé vyvlastnění soukromého majetku občanů. Vyvlastňovací paragraf však do české legislativy patří, stát musí mít přístup ke strategickým surovinám, uvedl v nedělním pořadu Partie na Primě ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS).

"Rozumím prezidentovým výtkám k hornímu zákonu, který vetoval. Novela je však nutná. Jsem ale přesvědčen, že náš horní zákon potřebuje velkou novelu, ne pouze tuto malou, vetovanou úpravu," uvedl ministr Kuba.

Ten plánuje představit věcný záměr nové, velké novely horního zákona, v polovině prosince. "Systém vyvlastnění je však třeba změnit. Stát sice nesmí rezignovat na přístup k surovinám, vyvlastnění však musí být v jeho prospěch, a ne ve prospěch společností. Zároveň není možné dát prostor spekulantům, kteří si koupí strategický pozemek, a pak bude celá Česká republika roky čekat, jestli jim zaplatí miliardy za odkup majetku nebo ne," tvrdí Kuba s tím, že bohužel nežijeme v USA, abychom si mohli dovolit těžit na neobydlených oblastech.

"Předpokládám však, že Poslanecká sněmovna prezidentské veto aktuální malé novely horního zákona přehlasuje," uvedl ministr.

Ekolog Vojtěch Kotecký říká, že je ostuda, že v roce 2012 je součástí české legislativy paragraf, který umožňuje vyvlastňovat majetek občanů, aby tam poté mohl pan Bakala těžit uhlí. "Sněmovna by měla přehlasovat veto," uvedl.

Naopak Jiří Dolejš z KSČM tvrdí, že je jednodušší dát nyní za pravdu prezidentovi a počkat si na zmiňovanou velkou novelu.

Prezident Václav Klaus vetoval horní zákon, který zakázal vyvlastňování kvůli těžbě, v minulých dnech. Podle Klause patří nerostné bohatství státu bez ohledu na vlastníka pozemku. Změna zákona by podle prezidenta nastolila riskantní spor vlastníků pozemků a vlastníků nerostného bohatství.

Jan Soukup | MED | NašePeníze.cz

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,220 25,300
USD 23,390 23,490
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články