Vzniknou "Spojené státy evropské"?

4. 9. 2011 – 18:16 | Ekonomika | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Vzniknou "Spojené státy evropské"?
Současná krize jasně ukazuje, že nemůžeme mít společnou měnu zóny bez společné fiskální, hospodářské a sociální politiky, Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder vyzval k vytvoření "Spojených států evropských", protože podle jeho slov blok potřebuje společnou vládu, aby se zabránilo budoucí ekonomické krizi.

Sociální demokrat Schröder, který byl německým lídrem v letech 1998 až 2005, to řekl v rozhovoru pro Der Spiegel.

"Současná krize jasně ukazuje, že nemůžeme mít společnou měnu zóny bez společné fiskální, hospodářské a sociální politiky," uvedl Schröder."Budeme se muset vzdát národní suverenity," podotkl.

"Z Evropské komise bychom měli udělat vládu, která by byla pod dohledem Evropského parlamentu. A to znamená Spojené státy evropské," řekl dále bývalý kancléř.

Schröder rovněž přivítal iniciativu německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho směřující k fiskální unii v roce 2012.

"Německo a Francie vyslaly silný signál s plánem evropské hospodářské vlády, pokud je to myšleno vážně. Navíc by bylo vhodné mít evropského ministra financí," řekl exkancléř. To by podle něj byla správná cesta vpřed.

-Tomáš Králícek | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 28.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články