Za chronicky nemocné stát loni vydal 80 miliard korun

13. 11. 2012 – 10:32 | Zdravotnictví | Redakce NašePeníze.cz | Diskuze:

Za chronicky nemocné stát loni vydal 80 miliard korun
Podle nejnovějších statistik jsou chronické nemoci, mezi které patří i rakovina, odpovědné za 86 procent úmrtí v Evropské unii. Foto:SXC | zdroj: NašePeníze.cz

V loňském roce vynaložil stát z rozpočtu 80 miliard korun na chronické nemoci v podobě nemocenských dávek, invalidních důchodů a dalších příspěvků na zdravotní péči. Výdaje na zdravotnictví činí aktuálně 219 miliard korun ročně, uvedla v úterý Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP).

"Za posledních pět let přitom narostly náklady státu spojené se zdravotní péčí o 30 miliard korun. Nejvyšší podíl na tom mají právě chronické choroby, jejichž léčba je nejnáročnější," uvedl výkonný ředitel AIFP Jakub Dvořáček.

Pro vládu i systém zdravotního pojištění tak vznikají dva problémy - růst celkových nákladů na léčbu a současný pokles počtu výdělečně činných obyvatel, kteří by ji solidárně hradili skrze zdravotní a sociální pojištění.

Z Evropského výběrového šetření o zdravotním stavu obyvatel Česka přitom vyplynulo, že se výskyt chronických onemocnění proti roku 2002 zvýšil o 10 procent. Dlouhodobě nemocných tím pádem byly až dvě třetiny populace. Nejčastějším poruchou přitom byly problémy spojené s pohybovým ústrojím.

Dalšími častými problémy, s kterými pacienti odcházejí z českých ordinací, jsou například astma nebo diabetes. V poslední době se však podle statistik v důsledku hektického životního stylu zvyšuje rovněž výskyt onkologických onemocnění a duševních poruch.

Tomáš Doležal z Institutu pro zdravotní ekonomiku a technology assessment iHETA doplnil, že problémem České republiky je také relativně krátké dožívání obyvatel po produktivním věku – srovnáno s EU. Muž v Česku po 65. roku života v průměru dožívá dalších necelých devět let. Proti tomu například v severských zemích, jako je Norsko nebo Švédsko, či v jižních státech se tato doba blíží téměř 15 rokům. "Je však nutné upozornit na to, že úplně nejhůře na tom zase nejsme, v zemích Pobaltí tento indikátor ukazuje v průměru jen necelých pět let," řekl Doležal.

Ten také dodal, že jedním z největších problémů českého zdravotnického systému je způsob hodnocení zdravotních pojišťoven. U těch se podle jeho slov hledí jen na to, jestli jsou ztrátové či nikoliv. Případně jaký mají následně deficit financí nebo zisk. "Přitom by se měla pozornost daleko více zaměřit na kvalitu poskytnuté péče, tedy na to, jak se daří pacientům a jaký úspěch má poskytnutá péče," zakončil Doležal.

Podle doktorky Aleny Zvoníkové z ministerstva práce a sociálních věcí je v současné době zhruba sedm procent Čechů v produktivním věku invalidních. "Zároveň je každý den v pracovní neschopnosti více než 153 tisíc Čechů a dalších 2,24 milionu obyvatel pobírá důchod, z toho 1,71 milionu korun starobní," doplnila Zvoníková.

Přestože statistiky vypadají hrozivě, díky inovativní léčbě farmaceutických firem se podle AIFP daří s chronickými nemocemi držet krok a u řady dříve neléčitelných chorob se podařilo omezit jejich příznaky na minimum.

Podle nejnovějších statistik jsou chronické nemoci, mezi které patří i rakovina, odpovědné za 86 procent úmrtí v Evropské unii. V České republice investovali výrobci léků v roce 2010 asi 1,2 miliardy korun do výzkumu nových léčebných metod. Testováním aktuálně v laboratořích prochází 3500 sloučenin.

Jan Soukup | MED

Kurzy

Kurzovní lístek: 16.4.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,230 25,370
USD 23,670 23,850
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články